• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Hramu Svetog Save, sutra nastavak zasedanja Sabora SPC

U Hramu Svetog Save u toku je liturgija kojom je počeo redovni sabor Svetog arhijerejskog sinoda SPC, a nakon liturgije, prema saznanjima Tanjuga, vladike će otići na zajednički ručak, dok će zasedanje biti nastavljeno sutra.

Liturgiju služi patrijarh Porfirije sa arhijerejima.

Očekuje se da će među temama biti izbor novih vladika, a najveće interesovanje vlada za izbor mitropolita crnogorsko – primorskog za kojeg će, prema navodima medija, biti izabran episkop budimljansko-nikšić Joanikije, koji je i trenutni administrator Mitropolije na Cetinju.

Među temama, očekivalo se i da bude izbor mitorpolita zagrebačko – ljubljanskog, ali kako navode Večernje novosti, pozivajući se na izvore iz SPC, velike su šanse da taj izbor neće biti među temama ovog zasedanja Sabora jer je to, navode, izuzetno osetljivo mesto, pa je procenjeno da ne treba žuriti sa biranjem nadležnog arhijereja.

U tom slučaju, zagrebačkom mitropolijom kao administrator nastaviće da upravlja patrijarh Porfirije.

Mesto mitropolita u Zagrebu ostalo je upražnjeno izborom Porfirija za patrijarha, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska ostala bez mitropolita smrću Amfilohija.

Tema Sabora će svakako biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Ovim ugovorom bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume po pitanju odnosa crnogorske države prema SPC i zaštiti njene imovine u Crnoj Gori.

Stanje na Kosovu i bezbednost srpskog stanovništva stalna je tema Sabora SPC, a današnja sednica će biti održana samo dva dana nakon što su prištinske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na Kosovu, koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine izostavi iz kategorije “u opasnosti”.

Sabor SPC održava se nakon jednogodišnje pauze zbog epidemije virusa korona, a ovo će biti drugi put u istoriji da se održava u Hramu Svetog Save.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još