• Početna>
  • Vesti>

Danas je Dan slovenske pismenosti; obeležavanje u Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić”

Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici će danas u 12 časova obeležiti Dan slovenske pismenosti, u čast njenim utemeljivačima Svetom Ćirilu i Metodiju.

U programu će učestvovati recitatori, pesnici i učenici osnovnih škola koji su nagrađeni na konkursu Srpske književne zadruge na temu “Najlepša bajka – iz antologije ljubavnih bajki sveta Grozdane Olujić”. O značaju Sv. Ćirila i Metodija govoriće dr Velimir Matanović, istoričar umetnosti.

Program će se održati uz podršku Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, u skladu sa propisanim protivepidemijskim merama.

Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj, ustanovljen je u čast Solunske braće – Ćirila i Metodija, tvoraca azbuke i gramatike. Ostali su upamćeni kao “slovenski apostoli”, koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. Dan sećanja na misionarstvo i vizionarstvo ove braće iz Soluna iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve obeležava se i u drugim slovenskim zemaljama.

Stariji Metodije i njegov brat Ćirilo, pre monašenja Konstantin, rođeni su u Solunu u domu visokog vizantijskog vojnog i upravnog vođe Lava, 815. godine odnosno 826. godine.

Kada je 862. godine, velikomoravski knez Rastislav tražio od vizantijskog cara Mihaila učitelje koji će da propovedaju hrišćanstvo na narodnom jeziku, pokazalo se da su slovenska braća bila idealna za taj posao. Znala su slovenski jezik, pa su sastavila pismo i prevela jevanđelja.

Sa tim prevodima krenuli su u moravskopanonsku misiju prosvetiteljsko delo među slovenskim narodima. Širili su pismenost i hrišćanstvo među Slovenima, prevodili i druge bogoslužbene knjige, i služili liturgiju na slovenskom jeziku, takođe su rukopolagali i domaće sveštenike.

Simbol su slovenske pismenosti i slovenskog prosvetiteljstva. Kao prosvetitelje slovenskih naroda, Crkva ih molitveno ističe kao ravnoapostolne. Bilo je to prvo političko osvešćivanje Slovena u istoriji. Posle smrti solunske braće, njihovi učenici, Kliment i Naum, nastavili su njihov prosvetiteljski rad.

Svaki od braće ima svoj dan a njihov zajednički praznik uveden je na hiljadugodišnjicu slovenske misije. Osim kod nas, dan Ćirila i Metodija proslavlja se i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini i Severnoj Makedoniji.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS

Foto: Ilustracija

Comments

Pročitaj još