• Početna>
  • Vesti>

Četiri nagrade na festivalu “Moravski cvetić” za amatersko pozorište “Janićije Popović” iz Gračanice

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ Doma kulture Gračanica osvojilo je četiri nagrade na četvrtom Međunarodnom festivalu dečijeg dramskog stvaralaštva „Moravski cvetić“ u Trsteniku.

Mladi glumci amateri osvojili su nagrade u kategorijama: najbolja predstava, najbolja epizodna uloga, najbolji rekvizit i najbolje glumačko partnerstvo.

Predstava „Igra“ u režiji Boška Boškova, a po testu Aleksandra Davideskua, odlukom žirija proglašena je za najbolju na festivalu.

„Nagrade su me veoma obradovale. Smatram da je žiri umeo da prepozna talenat ove dece a ove nagrade su potvrda našeg uspeha i napretka u radu i značiće ogroman podstrek za ove mlade“, rekao je reditelj Boško Boškov.

Urednik pozorišnih programa Doma kulture Gračanica Aleksandar Gudžić kaže da ni jednog trenutka nije gubio nadu u naše mlade talente.

„Zahvaljujem se žiriju na nagradama. One su potvrda da smo svih ovih godina bili na pravom putu, verovali u ono što radimo i kao što se vidi uspeh na kraju nije izostao“, ocenio je Gudžić.

Nagrada za glumačko partnerstvo dodeljena je Aleksi M. Simiću i Nemanji Đekiću koji igraju dva mačka.

„Ne može se reći da su njihove uloge glavne ali su dve podjednako važne i velike, koje svakako nisu epizode. Bili smo svedoci nečeg što je u glumačkoj igri uvek veliki izazov: to su dva mačka, dva partnera koji jedan bez drugog ne mogu“, navodi se u obrazloženju žirija.

Glumici Heleni Popović za ulogu Mišića Miška žiri je dodelio nagradu za najbolju glumačku bravuru.

„Iako, po broju replika mala, nagradu za glumačku bravuru, a opet ne za epizodu, zasluženo dodeljujemo Heleni Popović“, odlučio je žiri.

Za zanimljivo rešenje rekvizita nagrađen je Nikola Ilić Crni – grafičar Doma kulture „Gračanica“.

„U predstavi se ističe vizuelni identitet koji je i scenski funkcionalan u smislu označavanja scenskih likova, karaktera, pa i same radnje. Posebno se izdvojilo rešenje rekvizite. Za kreaciju likova pasa koji nastupaju kao grupa-čopor u borbi sa mačkama, upotrebljeni su, ne kostimi nego kišobrani koje glumci otvaraju i zatvaraju i koji imaju nacrtane na sebi i oči i lica – pravi scenski znak! Kišobran igra psa! Specijalna nagrada koju možda u nekom narednom periodu uvrstimo i kao jednu od glavnih nagrada da posvetimo pažnju rekviziti i da kažemo i našim gledaocima ali i učesnicima koliko je ona važna, da se vidi, da se ceni i da je veoma važan pozorišni element“, naglašeno je u obrazloženju žirija festivala „Moravski cvetić“

Žiri ovogodišnjeg festivala činili su glumci scene mladih iz pozorišta u Trsteniku: – Tijana Matić – predsednica žirija i članovi Una Ćirić, Andrej Jovanović i Tadija Radivojević.

Međunarodni festival dečijeg dramskog stvaralaštva „Moravski cvetić“ održan je od 17. do 22. maja, ove godine zbog anti – kovid mera prvi put u onlajn formatu. Pored AP Janićije Popović u takmičarskom delu programa su učestvovala pozorišta iz Kruševca, Knjaževca, Smederevske Palanke, Sonte i Banja Luke dok su domaćini nastupali u revijalnom delu programa.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još