• Početna>
  • Vesti>

Novih 13 žrtava kovida, još 391 zaraženi koronavirusom

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je za 24 sata od posledica kovida 19 preminulo 13 osoba. Potvrđeno je novih 391 slučajeva zaraze koronavirusom od 9.928 testirana uzorka.

Povoljnijoj epidemiološkoj situaciji doprinosi sve veći procenat vakcinisanih koji je u ovom trenutku oko 44 odsto.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu je vakcinisano 47,9 odsto punoletnih stanovnika, a potpuno je imunizovanih 39,6 odsto.

U bolnicama se smanjuje broj pacijenata, a neke bolnice izašle su iz crvene zone. Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže za RTS da su trenutno hospitalizovana 302 pacijenta, od kojih je oko 99 odsto nevakcinisan.

Prema njenim rečima, u poslednje dve-tri nedelje vidi se trend smanjenja broja pacijenata i vidi se svetlo na kraju tunela.

Međuti, i pored bolje epidemiološke situacije i dalje smo daleko od kolektivnog imuniteta, smatra epidemiolog Predrag Kon.

Treba još vremena i vakcinisanja da bismo mogli da se nadamo da na jesen neće rasti broj obolelih, kaže Kon.

Profesor doktor Borislav Kamenov, imunolog, profesor niškog Medicinskog fakulteta u penziji i bivši direktor Kliničkog centra Niš upozorio je građane da ne prave masovna okupljanja, jer tada jedna osoba može da zarazi veliki broj ljudi.

Dodaje da ipak ne može da kaže da je nezadovoljan trenutnom epidemiološkom situacijom, i da je povoljno što se broj obolelih smanjuje.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još