• Početna>
  • Vesti>

Petković sa šeficom Kancelarije Visokog komeserijata UN o povratku interno raseljenih lica na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa šeficom Kancelarije Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Frančeskom Boneli sa kojom je razgovarao o naporima koje Vlada Srbije ulaže kako bi pomogla povratak interno raseljenih lica (IRL) na Kosovo i Metohiju, ukazavši na probleme po pitanju obezbeđivanja prava na povratak i u pronalaženju načina i efikasnih mehanizma za povraćaj imovine raseljenih, kao i u unapređenju kvaliteta njihovog svakodnevnog života i socio-ekonomskog statusa.

„Od 1999. godine do danas 220.000 lica sa Kosova i Metohije se vode kao interno raseljena, od kojih se samo dva odsto vratilo u sredine iz kojih su prognani ili u druge srpske sredine na KiM – to je najmanji procenat povratka u postkonfliktnim oblastima u svetu“, konstatovao je Petković.

Prema njegovim rečima, u okviru briselskog dijaloga ova tema je opšteprihvaćena, ali sa strane Prištine saglasnost o stvaranju uslova za povratak IRL samo je deklarativna.

Petković je sagovornici posebno skrenuo pažnju na najnoviji napad, peti po redu, na povratnike u selu Dubrava, u opštini Istok, koji nije pojedinačni incident, već se, kako navodi, radi o smišljenom i sistematskom zastrašivanju i planiranju ponovnog proterivanja povratnika sa njihovih ognjišta.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da je, pored svakodnevnih fizičkih napada na povratnike, njihovu imovinu i imovinu Srpske pravoslavne crkve, rad na povratku i rešavanju aktuelnih problema raseljenih lica naročito otežan i zbog novonastalih okolnosti, usled pandemije Kovid-19.

Kao prvi model održivog povratka na Kosovo i Metohiju, Petković je predstavio projekat „Sunčana dolina“, podsetivši da do sada nijedan model međunarodne zajednice na tom planu nije imao značajnijeg uspeha.

„Za ovo naselje Srbija izdvaja značajna sredstva, sa namerom da reši stambeno pitanje povratnika, pre svega mladih bračnih parova“, rekao je Petković.

Petković je ukazao na dosadašnju značajnu saradnju Srbije i UNHCR na unapređenju položaja i prava raseljenih lica i izrazio očekivanja da će se ta saradnja nastaviti i u narednom periodu, u pravcu nalaženja adekvatnog modela za profilisanje potreba IRL i načina za njihovo rešavanje.

Sagovornici su konstatovali da je „Skopska inicijativa“ koristan regionalni okvir za pronalaženje trajnog rešenja za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još