Povodom Djurdjevdana Petković uputio čestitku Gorancima

Povodom Đurđevdana, koji je i Dan Goranaca i dan Opštine Gore, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković uputio je čestitke predsedniku Privremenog organa Opštine Gora Neimu Sahtijariju i pripadnicima goranskog naroda.

“Vama, organima vlasti i svim žiteljima Gore, kao i svim Gorancima u drugim delovima naše zemlje, regiona i sveta, čestitam Đurđevdan – Dan Goranaca i Dan Opštine Gora.

Za stanovnike Gore Đurđevdan je dan ljubavi, prijateljstva, pomirenja, dan početka proleća i ispraćaja zime, ali pre svega, težnja da se svima pokaže ko su zaparavo Goranci – jedan mali, poseban narod, sa padina Šar planine, toplog srca, izraženog gostomprimstva, vredan, složan, sa neverovatno izraženim osećanjem za očuvanje tradicije. Iako su vas kroz vekove svojatali, pa se često činilo da ste svačiji i ničiji, ipak ste ostali svoji i posebni, toliko da ne zaboravljate da obeležite Đurđevdan i da proslavite Bajram i Kurban Bajram.

Kao što brižljivo čuva svoj jezik, običaje i kulturu, svoje korene, ostatke pravoslavnih crkava i grobalja, narod Gore pokazao je mnogo puta do sada i nepokolebljivu privrženost svojoj državi Srbiji. Ta odanost Gorance je često skupo koštala, kao što se desilo i u pogromu 1999. godine, što srpski narod pamti sa poštovanjem i pijetetom.

Takođe, pamtićemo da smo pored ljubavi i prijateljstva na ovim prostorima zajednički delili i sve pritiske, neslobode, izolovanosti i opasnosti, što nas je neraskidivo vezalo i zbližilo, ali i naučilo da cenimo časnost i poštenje, kao vrednosti sa kojima možemo i moramo prevazići sva iskušenja.

Vlada Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i ja lično spremni smo da uvek pružimo svu potrebnu pomoć i podršku za razvoj vaše opštine i stvaranje uslova za bolji život svih Goranaca.

Na kraju, želim vam da Đurđevdan, praznik svekolikog goranskog okupljanja i ove godine proslavite tako što ćete voditi računa o svom zdravlju i zdravlju vaših najmilijih. Srećan praznik!”, navodi u čestitki direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Izvor RKM/Saopštenje

Comments