• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Delim zabrinutost po pitanju srpskog nasleđa na KiM

Beograd, 17. oktobra 2018. - Americcka predstavnica u UN Miki Hejli zatrazila je ispred administracije SAD od generalnog sekretara UN "izlaznu strategiju" i okoncanje mandata UNMIK-a, cemu se Srbija protivi, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djuric. On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da bi usvajanje ove inicijative predstavljalo "samar mirovnim naporima", ali i povratak politici pritisaka. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Amasador Srbije u Vašingtonu saglasan je sa stavom episkopa istočnoameričkog Irineja koji je pozvao državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da “učini sve što je u njegovoj moći kod kosovskih vlasti da se zaustavi nasilje nad Srbima.

Đurić je na svom Tviter nalogu, izneo zabrinutost za srpsko duhovno i kulturno nasleđe na Kosovu, a na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva. Po njemu crkveno vlasništvo bi trebalo da bude sveto, ali se na Kosovu ono kontinuirano podriva ili dovodi u pitanje.

“To čine političari koji polažu pravo na navodno vlasništvo nad crkvenom imovinom, kroz pretnje sveštenicima i sveštenstvu, pa čak i sporadične fizičke napade, koji su i dalje, nažalost, prisutni, kao i odbijanjem da se izvrše sudske odluke donete radi zaštite statusa i imovine SPC na Kosovu i Metohiji. Kontinuirano međunarodno prisustvo i napori da se osigura poštovanje osnovnih ljudskih prava i osnovnih sloboda – uključujući slobodu veroispovesti, s ciljem sprečavanja daljeg pogoršanja trenutne situacije, su preko potrebni. A takav apel institucije koja ima 800 godina neprekidnog postojanja je izrečen sa veoma dobrim razlogom”, istakao je ambasador Đurić.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još