• Početna>
  • Vesti>

Borbu sa kovidom izgubila 34 pacijenta, koronavirusom zaražene još 2.384 osobe

U protekla 24 sata u Srbiji su od posledica koronavirusa preminule 34 osobe, registrovana su 2.384 nova slučaja, a testirano je 13.706 osoba.

Kako se navodi, u bolnicama je 5.897 osoba, od kojih na respiratoru 207.

Ukupan broj smrtnih slučajeva je 6.164, a procenat smrtnosti je 0,91.

Od početka epidemije registrovana su 675.904 slučaja, a testirana su 3.754.852 uzorka.

Nastavlja se imunizacija širom Srbije, a građani će i narednih dana na punktovima širom zemlje moći da prime vakcine “Fajzer” i “sputnjik V” bez zakazivanja.

Odziv građana za vakcinaciju protiv koronavirusa je dobar, ali nedovoljan, rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i dodala da se svakodnevno razgovara sa građanima kako bi što veći broj njih primio vakcinu, jer je to, ističe, izuzetno važno u borbi protiv epidemije.

Tokom epidemije koronavirusa višestruko je porasla potrošnja antibiotika, ali i prodaja vitamina, minerala, suplemenata. Direktorka Farmaceutske komore Srbije Tatjana Šipetić kaže za RTS da je problematično to što pojedini pacijenti pokušavaju na svoju ruku da kupe lekove, jer lekovi imaju potencijalno neželjeno dejstvo i mogu da utiču na nešto o čemu čak i ne razmišljate.

Upozorava da i suplemente za jačanje imuniteta treba oprezno uzimati i navodi da se pre kupovine obavezno posavetujemo sa farmaceutom.

Izvor: RTS


Comments

Pročitaj još