Šef nemačke diplomatije u Prištini: Razgovori o promeni granica opasni

Ministar spoljnih poslova Nemačke Heiko Mas izjavio je danas da je ponovno prekrajanje granica na Balkanu opasna tema koja prema njegovoj oceni nije realna.

Mas je na konferenciji za novinare u Prištini, nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, istakao da se problemi ne mogu rešiti crtanjem novih mapa i podvukao da su i sami razgovori na tu temu opasni.

“Srećan sam što je ovo brzo stavljeno u fioku”, rekao je Mas.

Poseta nemačkog šefa diplomatije Kosovu dolazi nakon što su se u medijima pojavile tvrdnje o navodnom predlogu slovenačkog premijera Janeza Janeše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rešavanje hroničnog problema između šest država u regionu.

Neki mediji su preneli da je slovenački premijer Janez Janša navodno predao zvaničnom Briselu takozvani non-paper, u kome se ocenjuje da proces raspada bivše Jugoslavije nije završen.

Međutim, ministar spoljnih poslova Nemačke Mas je napomenuo da nije upoznat sa ovakvim projektom i dodao da izraz “non-paper” sve govori.

“Što se tiče ideja o promeni granica, nemačka Vlada ih snažno odbacuje, jer takvo rešenje ne dovodi do rešenja problema”, podvukao je on i dodao da Nemačka pruža bezuslovnu podršku dijalogu Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na istoj konferenciji za novinare navela da zvanična Priština neće biti deo “opasnih avantura” koje podrazumevaju promenu granica ili ustavne izmene koje će ugroziti funkcionalnost zemlje.

Napomenula je da će Kosovo nastaviti dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa dve strane, ali da će on biti zasnovan na jasnim principima.

Mas i Osmani su razgovarali i o liberalizaciji viza za građane Kosova, te vakcinaciji protiv COVID-19.

Nemački ministar spoljnih poslova je rekao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume kada je u pitanju liberalizacija viza i dodao da sada Evropska unija treba da ispuni svoje obećanje.

Dodao je i da će Nemačka pomoći Kosovu po pitanju imunizacije protiv korona virusa i napomenuo da je Evropska unija izdvojila 12 milijardi evra pomoći za zemlje na Zapadnom Balkanu.

Mas će se u Prištini sastati i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin), te ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervala (Gervalla).

Nakon posete Kosovu, Mas će posetiti i Beograd gde će se sastati sa zvaničnicima Srbije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Reporteri

Comments