• Početna>
  • Vesti>

Petković: Briselski sporazum važan, insistiramo na sprovođenju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Briselski sporazum je ugaoni kamen koji je omogućio opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM, otvorio Srbiji prostor da se razvija, kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i ističe da Beograd neće odustati od insistiranja da se taj sporazum sprovede, odnosno da Priština osnuje Zajednicu srpskih opština, što je, kaže, glavni deo dokumenta i jedina obaveza prištinske strane.

Petković je u izjavi za Tanjug  rekao da je prošlo osam godina od potpisivanja Briselskog sporazuma “ili tačnije 2.922 dana koliko ga Priština krši, s obzirom da nije ispunjen njeg glavni deo, srce sporazuma – formiranje Zajednice srpskih opština”.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je to važan sporazum, ugaoni kamen koji je omogućio opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM, ali i sporazum, kojim je, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, promenjena paradigma odnosa Srbije prema budućnosti – da od gubitničkog mentaliteta krenemo u pravcu pobede.

“Upravo Briselskim sporazumom, znali smo da kažemo ne i kada su tražili od nas, od Vučića, a on na to nije pristao, da Kosovo postane članica UN, da deo koji se odnosi na policiju bude lošiji. Uspeli smo sve to da izguramo, da se borimo za srpski narod na KiM i izborimo za Briselski sporazum”, rekao je Petković.

On je dodao da je to sporazum budućnotsi, koji je otvorio prostor Srbiji da se razvija, jer je pritisak sa Beograda prešao za briselski sto.

“Mi smo tamo pregovarali, donosili odluke i potpisivali sporazume i sve što je potpisano i dogovoreno, uključujući i Briselski sporazum, Beograd je ispunio. Priština nije ispunila svoje obaveze, i tu je odgovornost pre svega na EU”, rekao je Petković.

EU je, podseća, stavila svoj potpis na sporazum, ali nije izvršila potreban pritisak na Prištinu da ispuni svoje obaveze.

Zato je, ističe, važno da Briselski sporazum bude sproveden i na tome će Beograd insistirati.

“I svaki put kada razgovaramo sa Prištinom, kada ocekujemo nastavak dijaloga, insistiraćemo na Briselskom sporazumu, jer ako se ne sprovede dogovoreno i potpisano, kako da gradimo poverenje da će biti sprovedeno ono što se budemo dogovorili u budućnosti”, rekao je Petković.

Mora da se ispuni dogovoreno, iza toga kao autoritet stoji EU, a to je važno da bi se nastavio dijlaog, ističe on.

“Osmogodišnjica Briselskog sporazuma, pokazuje da smo dijalogom stvorili godine mira i stabilnosti da se Srbija razvija, ali i pokazali i dokazali da kao država umemo da poštujemo ono što smo dogovorili i potpisali. Sada je ostao treći deo, da Priština sprovede ZSO koji predstavlja srce sporazuma, jer bez toga nema ni nastavka dijaloga, ni mogućnosti da Srbi ostvare svoja kolektivna prava”, kaže Petković.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još