Evropa Nostra: O nominaciji Dečana raspravljalo 16 evropskih stručnjaka, slede razgovori o zaštiti

Nominacija manastira Dečan na listi sedam najugroženijih lokacija za 2021. godinu zasnovana je na međunarodnim izveštajima i razgovorima sa igumanom manastira Dečani Savom Janjićem, piše Gazeta Ekspres.

Potpredsednik Evropa Nostra Gaj Klaus rekao je odgovarajući na pitanje ovog prištinskog lista da je nominaciju manastira Visoki Dečani na listu 7 najugroženijih mesta za 2021. godinu dala evropska mreža Budućnost verskog nasleđa. Oni su aktivni član Saveza za evropsku baštinu koji koordinira Evropa Nostra, koja se bavi zaštitom kulturne i prirodne baštine u Evropi .

Nominacija se zasnivala na javno dostupnim podacima, uključujući Izveštaje o statusu zaštite, dostupne na veb stranici UNESCO-a, brojne međunarodne izveštaje u medijima, kao i razgovor sa igumanom manastira Savom Janjićem.

Prema Klausovoj izjavi, o ovoj nominaciji je detaljno raspravljao programski savetodavni odbor koji se sastoji od 16 međunarodnih stručnjaka iz cele Evrope.

Ono što sledi jesu razgovori sa svim uključenim stranama radi preporuka o zaštiti Visokih Dečana.

„Evropa Nostra će održati razgovore sa svim uključenim stranama kako bi predložila detaljan i sveobuhvatan izveštaj o trenutnoj situaciji i donela  preporuke za uklanjanje svih prepreka kako bi se osigurala odgovarajuća zaštita ove izvanredne svetske baštine. I dalje smo uvereni da ovaj hram i bilo koja druga kulturna baština na Kosovu ili širem regionu ne treba da bude izvor sukoba, već treba da služi kao vredna veza između svih građana koji su predani evropskim vrednostima, koji su posvećeni obnavljanju dijaloga i mir među narodima uz dužno poštovanje njihovog kulturnog i duhovnog identiteta “, piše u Klausovom odgovoru.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Gazeta Ekspres

Foto Z. Jovanović, Novosti

Comments