• Početna>
  • Vesti>

IOM donirao bolnici u Gračanici reagense za rano otkrivanje Kovid 19

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i šef misije IOM-a Ana Rostovska potpisali su danas memorandum o donaciji reagenasa za rano otkrivanje smiptoma Kovida 19, Kliničko – bolničkom centru u Gračanici.

Na sastanku koji je pre desetak dana održan sa predstavnicima UN-a i IOM-a dogovorena je donacija Kliničko – bolničkom centru u Gračanici u vidu reagenasa za ranu detekciju kovid simptoma.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ističe da je ova donacija stigla u pravo vreme i da je od velikog značaja za našu opštinu.

„Meni je drago da je procedura oko ove donacije ekspresno započeta, odnosno, veoma brzo će bolnica u Gračanici dobiti reagense koji su veoma bitni, naročito sada kada se svi borimo protiv kovida. Opština Gračanica ima izuzetnu saradnju sa IOM-om i ovo je samo nastavak te saradnje, dogovoreno je da se saradnja nastavi i u budućnosti istim ovim tempom kojim smo sarađivali i do sada“, kazao je Popović.

Šef misije IOM-a Ana Rostovska zadovoljna je rezultatima koji su postignutio koordinacijom Opštine Gračanica i IOM-a.

„IOM i Opština Gračanica potpisali su sporazum o isporuci reagenasa za testiranje na kovid u opštini Gračanica. Nadamo se da ćemo ovim reagensima povećati kapacitet bolnice da se bori i da spreči Kovid 19. Testiranje je preduslov da se zaustavi prenos zaraze, drago mi je što smo bili u mogućnosti da blagovremeno obezbedimo te reagense. Veoma smo posvećeni nastavku saradnje sa Opštinom Gračanica sa kojom već imamo dugogodišnju saradnju i ovime želimo da je pojačamo ne samo u borbi protiv kovida već i rešenjima za ekonomski razvoj opštine“, rekla je Rostovska.

KBC-u u Gračanici biće isporučeno 2500 reagenasa za D-Dimer, 2000 reagenasa za CRP i 875 reagenasa za Troponin.

Projektat sprovodi Kancelarija EU u saradnji sa misijom IOM, Opština Gračanica je sufinasijer.

Iyvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još