• Početna>
  • Vesti>

Kurti ljut zbog izgradnje puta; Momirović: Ne mogu nam zabraniti

Posle oštrih kritika Albanaca na projekat auto-puta Niš-Priština, koji je dogovoren Vašingtonskim sporazumom, uz obrazloženje da veliki “auto-putevi uništavaju sela i pretvaraju Kosovo u tranzitnu zemlju”, premijeru privremenih pokrajinskih institucija Aljbinu Kurtiju sada je zasmetala i najava da će se iz budžeta Srbije rekonstruisati magistralni put Jarinje – Kosovska Mitrovica, pišu Novosti.

Predsednik Vučić je, podsetimo, izjavio da je nalog za radove na deonici Jarinje-Mitrovica već izdat, da su obezbeđena finansijska sredstva i da bi ta trasa trebalo da bude “ogledalo, a ne da nas bude sramota zbog rupa koje tamo imamo”.

– To je velika i važna deonica koja treba da spoji Severnu Mitrovicu, ali, rekao bih, i najveći deo kosovskometohijskih Srba, svih Srba, pa makar da to na takav način kažem – iz Prilužja, Plemetine, Babinog Mosta preko Vučitrna, Obilića do Prištine, ali, Boga mi, i za dobar deo Gračanice i okoline Gračanice – naveo je predsednik u sredu.

Petković: Nejasno je zašto je Kurtiju baš ovaj projekat zasmetao

S obzirom na brojne projekte koji se na Kosmetu finansiraju iz budžeta Srbije, preko privremenih organa opština, nejasno je zašto je Kurtiju baš zasmetao ovaj. Najave iz Prištine da neće dozvoliti rekonstrukciju puta, kako za “Novosti” kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, necivilizacijske su poruke i nastavak politike barijera i nesaradnje kojima svedočimo mesecima.

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović kaže za “Novosti” da je cilj Vlade Srbije poboljšanje kvaliteta života svih naših građana na prostoru Kosova i Metohije:

– Država Srbija će uvek naći način da finansira obnovu puteva, škola i bolnica na severu Kosmeta i svuda gde živi naš narod. To Kurti ne može da zabrani. To nam niko, nikada više neće moći da zabrani. Te puteve neće koristiti samo Srbi, već i Albanci. Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, vodi politiku pomirenja. Cilj nam je uvezivanje regiona i iskorišćavanje svih resursa i mogućnosti “mini šengena”, a za to nam je prioritetno potrebna dobra putna infrastruktura. Kurti nek objasni posle u Briselu zašto to isto ne želi. 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Novosti

Foto: Novosti

Comments

Pročitaj još