• Početna>
  • Vesti>

Preminulo 39 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 4.826 osoba

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, bitku sa kovidom 19 izgubilo još 39 pacijenata. Potvrđeno je 4.826 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od 16.910 testiranih.

Na bolničkom lečenju nalazi se 7.641 pacijent od kojih je 299 na respiratoru.

Korona ne posustaje. Sve više je inficiranih na bolničkom lečenjeu sa teškim kliničkim slikakam, a raste broj onih koji dišu uz pomoć respirastora.

Banja Selters je ponovo u crvenoj zoni, a vojna bolnica u Nišu od ponedeljka je u kovid sistemu.

Trenutno je hospitalizovano 66 pacijenata, od toga su dve trećine na kiseoničkoj potpori. Za četiri dana popunjeno je već 75 odsto kapaciteta što se tiče smeštaja, a na kiseoničkoj potpori više nema mesta.

Epidemijska situacija je vrlo ozbiljna, apelujem da se ljudi vakcinišu a sa druge strane molim građane na razumevanje da sačekaju sa dolaskom u Urgentni ako nisu najhitniji, rekao je za RTS Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra. 

Nova sednica Kriznog štaba održaće se u 16 časova. Premijerka Ana Brnabić je navela da će se prethodno sastati sa stručnim delom tog tela kako bi se razmotrilo koliko je moguće neko popuštanje mera.

Ukazala je da se vidi stagnacija, čak i blagi pad novozaraženih u Beogradu, gde je i najviše vakcinisanih građana.

Ministar prosvete Branko Ružić konstatovao je da postoji manja zainteresovanost studenata za vakcinaciju protiv koronavirusa i apelovao na sve građane da se vakcinišu jer je, kako kaže, vakcina jedini način da se izborimo protiv te pošasti.

Novi kontingent vakcina proizvođača “Astra-Zeneka” preko Kovaks mehanizma stiže u Srbiju.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još