• Početna>
  • Vesti>

Parlić: Ponovo veliko interesovanje za vakcinaciju na KiM; Na raspolaganju vakcine tri prizvođača

Koliko su građni zainteresovani za vakcinaciju, da li se broj prijavljenih povećava, da li treba da imaju bilo kavu dilemu u vezi sa vrstom vakcine i da li posle vakcine zaista može da se oboli od korone, su neka od pitanja na koja je u Jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica odgovarala Koordinator za vakcinaciju na Kosovu i Metohiji dr.spec. opšte medicine Branislava Parlić

“Kada je krenula vakcinacija bila je velika zainteresovanost, u jednom trenutku je počelo interesovanje da jenjava, medjutim u poslednje dve nedelje vlada zaista veliko interesovanje, pa prema odzivu građana ja mislim da će to da bude jako dobro. Prema podacima kojima raspolažemo, preko 10.000 je vakcinisano na Kosovu i Metohiji , mada ne mogu precizno da kažem jer se situacija menja iz časa i čas”, rekla je dr. Parlić

Na pitanje koje vakcine su na raspolaganju za građane Kosova i Metohije, dr. Parlić kaže da smo do sada imali sve četiri ali za sledeći period u opticaju su vakcine tri proizvođača “Sinofarm”,”Sputnjik” i “Fajzer”. Pacijenti sami biraju i na nedeljnom nivou organizujemo da svi prime onu vakcinu koju žele.

“Do sada nije bilo nikakvih komplikacija nakon primljene prve i druge doze bilo koje vakcine. Jednostavno i ako se jave neki blagi simptomi to je prolazna temperatura, veoma niska, ili neki nejasni bolovi u mišićima , ali to sve traje jedan dan”, rekla je Parlić.

Dodala je da ima razlike u vakcinama , nazvala ih je živim i mrtvim vakcinama i naglasila da kinesku vakcinu mogu da prime baš svi pacijenti bez razlike. Skoro su istraživanja, kako kaže, pokazala da i “Sputnjik” vakcinu mogu da prime i stariji od 65 godina. Tako da svi oni koji nisu u akutnoj fazi bolesti mogu da prime sve vrste vakcine.

Šta se dešava ako se vakcinišemo a nismo znali da smo u međuvremenu bili zaraženi?

“Imali smo takvih slučajeva , nakon sedam do deset dana se desi da se razbole , ali te slike su drstično blaže nego kod pacijenata koji nisu vakcinisani. To je na kraju nemoguće da znamo da li virus nosimo u sebi ili ne , tako da je mogućnost da se zaraziteveoma velika, ali primanjem vakcine vi ublažavate kliničku sliku i to puno”, rekla je dr.Parlić

Više zaraženih od kako je pošela vakcinacija , dr. Branislava Parlić objašnjava time što su se ljudi opustili jer su dobijanjem vakcine osetili da su već potpuno zaćtićeni ali to je drugačije i put do potpune imunizacije je dosta duži.

Da li građani moraju da se prijave u Domu zdravlja gde poseduju zdravstveni karton?

“Ne, to nije uopšte uslov, gražani mogu da se prijave u bilo koji Dom zdravlja i kod bilo kojeg lekara, vakcinacija je omogućena svimako ima zdravstvenu knjižicu i po rasporedu svi će biti uredno pozvani. Uz to obezbeđen je za sve prevoz do vakcinalnih punktova.

Da li građani Kosova i metohije mogu da se prijave i na teritoriji uže Srbije?

“Da ali samo preko e-uprave, tačnije elektronskim putem.Građani Kosova i metohije imaju tu privilegiju da je sve u vezi vakcinacije organizovano, ne treba ni o čemu da brinu, jedino je njihovo da se prijave u prvi Dom zdravalja koji im je najbliži”, dodala je.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: TV Most

Comments

Pročitaj još