• Početna>
  • Vesti>

Preminuo 41 pacijent, koronavirusom zaraženo još 4.512 osoba

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, od posledica zaraze koronavirusom preminula još 41 osoba, koronavirusom zaraženo još 4.512, od testiranih 14.079.

Na respiratorima 252 pacijenta.

Raste broj pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenjem, a stručnjacu upozoravaju da su kliničke slike sve teže. 

Direktor KCS Milika Ašanin u ovom talasu ima više pacijenata sa težom kliničkom slikom koji ostaju na bolničkom lečenju duže.

“Imamo veliki broj pregleda, oko 250 za 24 sata u trijažnom centru Infektivne klinike. U kovid bolnici u Batajnici dnevno imamo i po 83 prijema, a u toj bolnici se na lečenju nalazi 900 pacijenata. Od toga su 102 pacijenta na intezivnoj nezi dok je 58 intuburano. Bolnički kapaciteti Infektivne klinike su takođe popunjeni i tamo imamo 100 hospitalizovanih”, rekao je za RTS direktor KCS Milika Ašanin.

Raste broj hospitalizovanih i u Leskovcu. Dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac, rekao je za RTS, da se na lečenju trenutno nalazi 175 pacijenata, a da 85 odsto njih zahteva kiseonik.

“Jako težak vikend je za nama, imali smo preko 70 prijema i toliko otpusta, u jednom trenutku pretilo je da nećemo imati više mesta, pa smo slali i za Kruševac. Teška je slika, virus se brzo širi, imamo cele porodice ovde u našoj kovid bolnici i zato apelujem da se poštuju mere jer smo na ivici izdržljivosti i naravno vakcinišite se, vakcinacija i ništa drugo”, naglasio je dr Nebojša Dimitrijević.

U Leskovcu je do sada dato više od 40.000 doza vakcina, a drugu dozu primilo je 17.000 građana.

Beleži se porast novozaraženih i u Kosovskoj Mitrovici. Upravnica bolnice Danica Radomirović rekla je za RTS da se trenutno u kovid bolnici nalazi 109 pacijenata, od čega je 45 pacijenata na kiseoničnoj potpori, a jedan na respiratoru.

Svi zainteresovani građani mogu da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida 19 pozivanjem broja 0800 222 334, ali i preko portala e-Uprave na kojem su od juče dostupne nove usluge vezane za vakcinisanje – “propušten termin za vakcinaciju” i “potvrda o vakcinaciji”.

Ukoliko je neko bio sprečen da dođe na vakcinaciju i propustio je svoj termin, jednostavnim popunjavanjem upitnika može podneti zahtev za dobijanje novog termina.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još