• Početna>
  • Vesti>

Nova društvena inicijativa: Baza na Crnuši ne šalje pozitivnu poruku suživota

NVO Nova društvena inicijativa izdala je saopštenje u kome izražava zabrinutost zbog najava o izgradnji baze KBS na brdu Crnuša na teritoriji opštine Južna Mitrovica.

“Juče smo primili vest od g. Agima Bahtirija da je Skupština opštine Južna Mitrovica dodelila 191 hektar zemlje na brdu Crnuša Kosovskim snagama bezbednosti za potrebe izgradnje „najveće vojne baze na Kosovu“. Brdo Crnuša se nalazi u neposrednoj blizini grada na nadmorskoj visini od 1010 metara, a sa koga se može nadgledati teritorija opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Južna Mitrovica i Vučitrn. Po rečima g. Agima Bahtirija, svrha ove baze je „od strateške važnosti za odbranu svakog centimetra Kosova“ navodi se u saopštenju.

Iz ove organizacije ističu da su ovakve najavae uznemirile građanstvo na severu Kosova.

“Imajući u vidu krhkost srpsko-albanskih odnosa, ova vest je izazvala uznemirenost građana četiri najsevernije opštine. Nova društvena inicijativa, kao organizacija koja se bavi srpsko-albanskim odnosima, izražava zabrinutost povodom ovakvih koraka i insinuacija kosovskih organa i poziva vladu da preispita ovu odluku, koja potencijalno dodatno segregira već podeljene zajednice mitrovičkog regiona i doprinosi povećanju straha koji srpska manjinska zajednica već oseća prema kosovskim institucijama” ističe se u daljem tekstu.

Stav NVO Nova društvena inicijativa je da ovakvi potezi ne šalju pozitivne poruke suživota. Naprotiv.

“Odgovornost za stepen poverenja srpske zajednice prema kosovskim institucijama snosi vlada i same institucije. Ovakve odluke ne samo da ne šalju pozitivne poruke suživota srpskoj zajednici na severu Kosova, već šalje poruke da institucije nemaju poverenje u njih i da ih pre vide kao pretnju nego kao građane koji su sastavni deo društva”.

Organizacija je pozvala međunarodne aktere da se uključe u ovaj problem.

“Na kraju, pozivamo i međunarodne aktere da se aktivno uključe u rešavanje ovog problema i iskoriste uticaj na lokalne političke aktere da postojeće probleme srpsko-albanskih odnosa rešavaju u dobroj veri i kroz dijalog, a ne kroz poruke o rešavanju problema kroz angažovanje bezbednosnih snaga”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Reporteri

Comments

Pročitaj još