• Početna>
  • Vesti>

EU reagovala na Vučićevu Instagram objavu o Kosovu i krstu

Evropska unija je reagovala na objavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Instagramu sa fotografijom na kojoj je mapu Kosova pokrio zastavom Srbije i Kosovo nazvao „srpskim krstom“, javio je dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela.

Zvaničnici EU su upozorili lidere u Beogradu i Prištini da se uzdrže od radnji koje bi uticale na proces normalizacije odnosa.

„Kao što smo rekli mnogo puta tokom godina, Srbija i Kosovo trebalo bi da se uzdrže od dela i izjava koje su kontraproduktivne za normalizaciju njihovih odnosa i rad na postizanju sveobuhvatnog sporazuma“, rekao je jedan portparol EU.

Predsednik Srbije je ovo objavio povodom godišnjice martovskih nasilja na Kosovu, koji su se desili 17. marta 2004. godine.

„Kosovo nije naše breme, već naš krst, a sa krsta se bolje nego ispod njega, vidi varsksrnuće“, naveo je predsednik Vučić.

Zvaničnici EU, međutim, ističu da svi lideri u regionu imaju obavezu da doprinesu procesu pomirenja i stabilnosti.

„EU je uvek pozivala sve političke aktere u Srbiji, na Kosovu i u ostatku regiona da se uključe u akcije i deklaracije koje stvaraju i promovišu atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a ne da urade suprotno“, poručio je portparol EU, kako prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još