• Početna>
  • Vesti>

EU donirala sanitetska vozila zdravstvenim ustanovama u Srbiji

Predstavnicima 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji danas su uručeni ključevi 20 sanitetskih vozila, koja su nabavljena kroz program donacije EU, uz posredovanje UNOPS-a. Predsednik Aleksandar Vučićje naglasio da je pomoć veoma važna u vreme pandemije. Šef Delegacije EU Sem Fabrici izjavio je da je današnja primopredaja vozila konkretan primer solidarnosti i podrške Srbiji.

Primopredaji ispred Palate Srbije prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, sa predstavnicima UNOPS-a.

Predsednik Vučić obišao je vozila i razgovarao sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, koji su mu rekli da će im ova pomoć mnogo znači.

Zahvalio je Evropskoj uniji na novoj pomoći koju je pružila Srbiji. “Dobili smo od EU 20 odlično opremljenih ambulatnih vozila za 20 mesta u Srbiji, od Bujanovca, do Bora i Loznice, u vrednosti od 800.000 evra, najmodernije opremljenim”, istakao je Vučić nakon primopredaje.

Rekao je i da su predstavnici zdravstvenih ustanova koje dobijaju ta vozila srećni, jer trenutno raspolažu vozilima starim 10-ak i čak 25 godina. Vučić je naglasio da je ova pomoć veoma važna u vreme pandemije, kada su nam takva vozila više nego potrebna.

Predsednik je istakao da je zahvaljujući toj podršci u Srbiju stiglo 25 uređaja za ventilaciju i anesteziju, 50 uređaja za mehaničku ventilaciju, 50 monitora za intenzivnu negu, 100 stacionarnih koncentratora kiseonika, 300 termometara, 800.000 zaštitnih maski, dva laboratorijska pi-si-ar instrumenta, sa 25.000 testova…

“Dobili smo od početka pandemije, kroz saradnju sa EU i UNOPS-om pomoć od 8,2 miliona evra, a do kraja godine očekujemo još 900.000”, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo i da Srbija na EU putu mora još mnogo toga da uradi, od dijaloga sa Prištinom do sprovođenja potrebnih reformi.

Ukazao je na značaj vakcinacije, ističući da vakcina ne spašava samo jedan, već više života. “Mi ćemo ići od mesta do mesta i pokušati da izvršimo cepljenje najvećeg broja stanovništva”, zaključio je Vučić.

Fabrici: Saniteti iz EU konkretan primer podrške Srbiji

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je današnja primopredaja sanitetskih vozila konkretan primer solidarnosti i podrške EU Srbiji.

Rekao je da je reč o novim, brzim i potpuno opremljenim ambulantnim vozilima koja će biti raspodeljana tamo gde je to najpotrebnije.

“U novembru smo, zajedno sa ministrima Joksimović i Lončarem predali 12 ambulantnih vozila. Ovo je kontinirani znak podrške koju pružamo Srbiji”, naglasio je Fabrici.

Istakao je da je to samo deo šire podrške EU Srbiji od početka pandemije i naveo da je u početku pomoć bila u medicinskoj opremi i materijalima, a da su posle, od jula, zaposlili 200 lekara i medicinskih sestara kako bi se pomogli zdravstveni kapaciteti Srbije.

Fabrici je dodao da je EK odlučila i da se srpski budžet pomogne sa 12 miliona evra iz evropskog fonda solidarnosti.

Naglasio je da je vakcinacija prioritet, da se sprovodi u EU uz izvesne poteškoće i izrazio nadu da će vakcinacija biti ubrzana. Čestitao je Srbiji na odličnom sprovođenju vakcinacije stanovništva.

“Uskoro vakcine iz Kovaksa” 

Kada je reč o Kovaksu, Fabrici je rekao da EU od početka podržala taj međunarodni program, čiji je princip bio da niko nije bezbedan dok svi ne budu bezbedni.

Napomenuo je da je vakcinacija sada uzela maha i na globalnom nivou i da se uskoro može očekivati pomoć iz Kovaks programa i ovde u Srbiji.

Zahvalio je na tome što su i diplomatski predstavnici uključeni u vakcinaciju i dodao da će danas primiti revakcinu.

Fabrici je pozvao sve da se vakcinišu i naglasio da je to jedini način da se izborimo sa pandemijom.

“Ova godina je godina borbe koja treba da bude obeležena zajedničkom saradnjom i solidarnošću. Samo tako i Srbija i EU će uspeti da izađu iz pandemije i vide svetlo na kraju tunela”, dodao je Fabrici i najavio da se uskoro u Srbiji mogu očekivati vakcine iz Kovaks programa.

Sanitetska vozila dobile su Opšta bolnica u Ćupriji, domovi zdravlja u Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Golupcu, Opšta bolnica Bor.

Takođe, vozila će stići i u domove zdravlja Knjaževac, Pirot, Krupanj, Žagubica, te u Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć Beograd i Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

Vozila su dobili i Specijalna bolnica “Sveti Sava”, Opšte bolnice u Smederevskoj Palanci i Loznici, KBC “Bežanijska kosa”, te domovi zdravlja u Bujanovcu, Medveđi i Jagodini.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još