Ramuš Haradinaj odustao od kandidature za predsednika

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj odustao je od kandidature za budućeg kosovskog predsednika, navodeći da njegova stranka nije dobila većinu na parlamentarnim izborima 14. februara.

Nakon sastanka koji je imao sa pobednicima izbora, nosiocima liste pokreta “Samoopredeljenje” Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, naveo je da će sa njima sarađivati na temama od nacionalnog interesa.

Rekao je da su Kurti i Osmani zatražili partnerstvo između opozicije i pozicije.

“Složili smo se da će u izazovima koje Kosovo ima, Alijansa sarađivati na temama od nacionalnog interesa, u službi funkcionalne demokratije”, kazao je Haradinaj čija stranka ima osam poslanika.

Prištinski mediji prenose da je Kurtiju preneo da Alijansa neće da se vraća starim metodama, te da je i on već star, ali da će predstavljati konstruktivnu opoziciju.

Kurti i Osmani su se sastali i sa vršiocem dužnosti predsednika Demokratske partije Enverom Hodžajem, koji je izneo 10 zahteva, među kojima je i distanciranje Kurtija od aktiviranja suzavca u skupštini u vreme kada je DPK bila na vlasti.

“Tražio sam da znam njihov stav o dijalogu, sa krajnjim ciljem uzajamnog priznavanja. Da li će održati obećanje građanima Kosova da neće započeti dijalog, bez zvaničnog izvinjenja Beograda i povratka svih nestalih? Tražio sam da znam njihov stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština. Da li će u parlamentu odbaciti taj projekat i briselske sporazume?”, navodi se u saopštenju Hodžaja nakon sastanka.

Kaže da od Kurtija i Osmanijve nije dobio odgovor da li će poštovati i primenjivati Vašingtonski sporazum, i da li bi pristali da uđu na zajedničko regionalno tržište (Mini-Šengen) bez potpunog priznanja Beograda i Sarajeva.

Takođe, tražio je da Kurti kaže da li se i dalje protivi Ahtisarijevom planu i da li će reciprocitet sa Beogradom biti vraćen, da li će kao za vreme prve svoje vlade primenjivati puni politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet.

“Kurti i Osmani su se usprotivili briselskom sporazumu u vezi sa fusnotom? Tražio sam od njih obavezu da li će odbaciti ovaj sporazum i hoće li povući fusnotu, kao što su obećavali tokom godina”, napisao je Hodžaj.

Kurti i Osmani narednih dana nastavljaju razgovore sa strankama parlamenta oko fomriranja novog saziva centralnih institucija.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još