• Početna>
  • Vesti>

Vučić i kralj Hamad u Bahreinu: Razgovori od istorijskog značaja za dve zemlje

Današnji razgovori su od istorijskog značaja za odnose dve zemlje, ocenili su kralj Bahreina Hamad bin Isa el Kalifa i predsednik Srbije Aleksandar Vučić neposredno po dolasku Vučića u posetu toj zemlji.

Predsednik Aleksandar Vučić u prvoj je zvaničnoj poseti Kraljevini Bahrein. U prestonici Manami, kralj Hamad bin Isa el Kalifa priredio je svečani doček.

“Mi u Kraljevini Bahrein smatramo da je vaša poseta našoj zemlji važan istorijski korak. Ponosni smo što ste prvi predsednik prijateljske Srbije koji je došao u posetu, koju vidimo kao važan pokazatelj jačine naših veza, zasnovanih na uzajamnom poštovanju”, istakao je kralj Bahreina na početku sastanka delegacije dve zemlje.

Istakao je da je poseta predsednika Srbije izvanredna mogućnost za uspostavljanje snažnog okvira za političke konsultacije i nastavak koordinacije u vezi sa regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Unapred se raduje realizaciji tih ciljeva “posredstvom Memoranduma o razumevanju ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja, i putem radnih mehanizama oko kojih ćemo se dogovoriti”.

Kralj Bahreina je naglasio da to predstavlja i idealnu priliku da se razmotre načini kako da se preduzmu zajednički koraci u oblasti ekonomije i trgovine, turizmu, poljoprivredi i investicija u prirodne resurse.

“To činimo u cilju unapređenja zajedničkih interesa I jačanja položaja naših država na međunarodnom planu, na dobrobit naših dveju zemalja, doprinoseći na taj način prosperitetu i miru u svetu”, rekao je Hamad bin Isa el Kalifa.

“Bahrein pružio podršku onda kada je to nama bilo potrebno” 

Predsednik Vučić rekao je da je Bahrein, iako je zemlja koja je geografski udaljena od Srbije, zemlja koja je bliska našim srcima i koja je pružila nesebičnu i pravovremenu podršku onda kada je to nama bilo potrebno, poslavši značajne količine medicinske pomoći u januaru, što nikada nećemo zaboraviti.

“Moja poseta Bahreinu je pokazatelj nastavka negovanja prijateljskih veza i dobrih odnosa, ali i više od toga – ona otvara brojne mogućnosti za saradnju u cilju napretka i dobrobiti naših dveju zemalja i naših naroda. Posvećeni smo daljem produbljivanju političkih i ekonomskih veza između Srbije i Kraljevine Bahrein”, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije lično je pozvao kralja Bahreina da poseti Srbiju. “Uveren sam da ćete kao drag gost naše zemlje iskusiti čuveno i tradicionalno srpsko gostoprimstvo”, istakao je on.

Vučić je rekao da će, kada ova teška i sumorna vremena, puna neizvesnosti, izazvana globalnom pandemijom budu iza nas, moći da se pokrenu svi odgovarajući mehanizmi kako bi se ostvarili zajednički ciljevi i istovremeno pružio doprinos opštem napretku i blagostanju.

Predsednika Srbije, u palati Gvadajbija, kralj Bahreina dočekao je zajedno sa princom Salmanom bin Hamadom el Kalifom, koji je i premijer Kraljevine Bahrein, uz počasnu gardu i intoniranje himne dve zemlje.

Posle podne, predsednik će se sastati sa predstavnicima Odbora za privredni razvoj Bahreina i Državnim investicionim fondom.

Vučić je u petak uveče doputovao u Manamu, glavni grad Bahreina, u zvaničnu posetu, kao prvi predsednik Srbije koji je ikada posetio tu kraljevinu.

Predsednik je ranije boravio u radnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još