Brnabićeva razgovarala sa Palmerom o odnosima Srbije i SAD i dijalogu Beograda i Prištine

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je putem video linka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim predstavnikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom o bilateralnim odnosima Srbije i SAD, situaciji u regionu i dijalogu Beograda i Prištine, kao i ekonomskim odnosima i američkim investicijama u Srbiji, saopšteno je iz Vlade.

Ana Brnabić je istakla da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD, napomenuvši da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naših zemalja, navodi se u saopštenju.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, dodaje se, Brnabić je naglasila da će Beograd ostati posvećen dijalogu i spreman za njegov nastavak, ali će, kako je objasnila, nastaviti i da insistira na potpunoj implementaciji dosadašnjih sporazuma.

U saopštenju se ističe da je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD rekao da SAD podržava proces koji vodi Evropska unija i dodao da očekuje da će ubrzo uslediti i nastavak dijaloga.

“On je istakao važnost sprovođenja Briselskog sporazuma, ocenjujući da se ne kreće od početka, već da su mnogi segmenti sporazuma, koji se odnose na poboljšanje života građana, već sprovedeni. Prema njegovim rečima, kompromis je osnova ne samo dijaloga, već i budućeg sporazuma dve strane. Palmer je naveo da je prevashodni interes SAD stabilnost i bezbednost regiona Zapadnog Balkana i pohvalio konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama poput ‘malog Šengena'”, navodi se u saopštenju Vlade.

Premijerka Brnabić ponovila je, kako se navodi, da je Srbija posvećena unapređenju odnosa sa susedima, a da je tokom pandemije doprinos saradnji sa zemljama u regionu posebno bio vidljiv kroz upućivanje vakcina, humanitarne i medicinske pomoći.

Palmer: Srbija može da računa na podršku SAD na evropskom putu 

“Srbija može da računa na podršku SAD na svom evropskom putu”, naglasio je Palmer i istakao da je ostvaren napredak u evrointegracijama i reformama, pre svega u domenu ekonomije.

“Kada su u pitanju evrointegracije, Brnabić je istakla da je Srbija prihvatila novu metodologiju Evropske unije i da u narednom periodu očekuje pozitivne signale Unije.
Brnabić i Palmer razgovarali su i o mogućnostima povećanja ekonomske saradnje i američkih investicija na našem tržištu, uz ocenu da su američke kompanije koje već posluju u Srbiji zadovoljne postojećim uslovima”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, specijalni predstavnik Stejt departmenta iskoristio je priliku da pohvali pozitivan trend imunizacije stanovništva u Srbiji, ali i da zahvali za uspešno sprovedenu vakcinaciju službenika američke ambasade u Srbiji.

Izvor: RTS

Comments