EU: Međunarodna obaveza Prištine da formira ZSO

Vlasti u Prištini ušle su u ugovornu obavezu da uspostave Zajednicu srpskih opština, a naknadana odluka ustavnog suda ne znači da se od formiranja može odustati, poručila je Evropska unija.

Evropska unija, kao glavni posrednik u dijalogu Beogrda i Prištine, naglašava da se odluka kosovskog ustavnog suda iz 2015. godine o ZSO često pogrešno tumači.

“Sud nikada nije rekao da se Zajednica/Asocijacija srpskih opština ne može formirati. Zato se od Kosova očekuje da poštuje obaveze preuzete tokom dijaloga”, navodi se u saopštenju EU.

U Briselu ističu da je sporazum o ZSO postignut u “dobroj volji”, uz pristanak i Beogrda i Prištine, i da taj dogovor nikada nije povučen. 

“Kosovo je sklopilo sporazum o uspostavljanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum je postignut u dobroj nameri između svih uključenih strana. Sporazum nijednom nije odbačen”, rekao je juče portparol EU Peter Stano prištinskim medijima.

“Šta više, kosovski parlement je ratifikovao Briselski sporazum iz 2013. godine i to dvotrećinskom većinom. Tim činom, Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da ispuni sporazum”, zaključuju u Briselu.

U intervjuju za Tanjug, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, rekao je ranije da se očekuje da finalni sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa reši sva otvorna pitanja između dve strane, uključujući i već postignuti dogovor o formiranju ZSO.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još