• Početna>
  • Vesti>

Popović: Zajednica srpskih opština je garancija opstanka Srba na Kosovu

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine je jedino sredstvo da dođemo do dogovora i probleme Srba, Albanaca i ostalih zajednica rešavamo mirnim putem, izjavio je za Kosovo Onlajn gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

“Nakon deset godina dijaloga u Briselu očekivanja Srba na Kosovu su izneverena zbog toga što Priština odlaže da primeni postignute dogovore poput formiranja Zajednice srpskih opština”, kazao je Popović.    

„Srbi sa Kosova i Metohije su mnogo očekivali od dijaloga. Nažalost u više navrata se naši interesi od strane Prištine nisu ispoštovali što dokazuje njihovu nezainteresovanost za probleme i pitanja srpske zajednice, kojima bi se garantovao opstanak i ostanak našeg naroda na ovim prostorima. Mi smo uvek za dijalog i uvek ćemo insistirati na dijalogu, pre svega mislim na to da još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština koja će mnogo značiti našem narodu”, istakao je Popović.

Popović naglašava da je Zajednica srpskih opština jedini pravni okvir kojim će biti garantovana prava Srba jer u trenutnim okolnostima na Kosovu srpski narod nije dovoljno zaštićen. 

“Nismo zadovoljni sa celokupnom situacijom na terenu. Često puta apelujemo na mnoge stvari kako bi zaštitili naš narod, međutim od institucija u Prištini nemamo adekvatan odgovora što zapravo brine sve nas.  Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vućić brinu o nama i rade na tome da mi imamo budućnost na novim prostorima. Imamo priliku da vidmo koliko se novca izdvaja iz budžeta Republike Srbije za srpski narod na Kosovu. 90 odsto plata za naš narod stiže iz naše države Srbije”,rekao je Popović.

Gradonačelniik Gračanice pozvao je kosovske političke lidere da prihvate i nastave dijalog koji je jedino sredstvo za rešavanje problema i zajedničke budućnosti na Kosovu.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još