• Početna>
  • Vesti>

Dijalog o KiM prioritet za EU, dolazak Lajčaka pozitivan znak

Dijalog o Kosovu i Metohiji je prioritet za Evropsku uniju, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ističe da Unija želi da pomogne u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i procesu evropskih integracija u regionu.

Fabrici je za televiziju K1 rekao da je poseta specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka regionu ””pozitivan znak”” i da je EU veoma zainteresovana za region i Srbiju, ali da se ne bavi politikom ultimatuma.

””Lajčak ne donosi nikakav ultimatum, želeo je da obiđe region posle izbora u Prištini i da razgovara sa svima. EU želi da pruži pomoć, za nas je dijalog prioritet radi normalizacije odnosa Beograda i Prištine i jedan od ključnih elemenata kako bi se region približio EU””, rekao je Fabrici.

Upitan o sprovođenju Briselskog sporazuma i Zajednici srpskih opština koja je još ””mrtvo slovo na papiru””, Fabrici je podsetio da je Lajčak mnogo puta ponovio da to pitanje treba da se reši i da je važan deo Briselskog sporazuma koji mora da se sprovede.

Na pitanje o jučerašnjoj konferenciji, na kojoj su učestvovali predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i predsednikom Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvidom Mekalisterom, označenoj kao druga faza međustranačkog dijaloga, Fabrici je rekao da treba podraviti početak dijaloga koji će, kaže, biti realizovan uz posredovanje Evropskog parlamenta i srpskog parlamenta.

””EU ne zauzima strane u međustranačkom dijalogu niti dolazi sa planom, već je posrednik. Što se više političkih snaga uključi u taj proces, to je bolje””, rekao je Fabrici.

Smatra da je rano govoriti o rezultatima dijaloga, ali ističe da je potreban kako bi se sve političke snage u Srbiji angažovale i uključile u proces reformi na putu ka EU.

Upitan šta će smatrati uspehom dijaloga, Fabrici je kazao da će to biti angažovanje što više političkih različitih političkih stranaka da, kako kaže, međusobno razgovaraju, razmenjuju stavove i priznaju jedne druge.

””Srbija je u procesu pristupanja EU, postoji potreba da se ojača demokratski sistem i da sve političke snage podrže reforme, koje treba da budu opšte prihvaćene””, rekao je Fabrici.

Naglasio je da su svi u Evropi posvećeni da Srbija postane deo EU, ali da ne može da govori o rokovima i da ulazak u Uniju zavisi od brzine sprovođenja reformi, ali i spremnosti i volje EU da proširi svoju porodicu.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još