• Početna>
  • Vesti>

Novinarka Politika: Kosovo devastirano kovidom, zaraženo osoblje američke ambasade

Foto: Tanjug

Nahal Tusi, novinarka Politika, u nizu objava na svom Tviter nalogu otkrila je detalje iz diplomatskog telegrama za koji kaže da ga je potpisao ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet.

U telegramu, kako je navela Nahal Tusi, kaže se da se američka ambasada u Prištini “približava tački pucanja”.

“Kosovo se ponaša kao zemlja koja je oslobođena pandemije kovida 19… Ali Kosovo je zemlja devastirana pandemijom… U SAD, ako javno ne nosite masku, mogli biste završiti na viralnom video-snimku”, navodi Tusi reči iz dokumenta, prenose prištinski mediji.

Na Kosovu, kako je prenela da se navodi u telegramu, veća je verovatnoća da ćete postati poznati na društvenim mrežama jer ste stavili masku.

Telegram takođe opisuje, navodi novinarka, teško okruženje unutar ambasade.

“Ambasada ima manjak osoblja, tako da zaposleni rade više nego što je uobičajeno. Oko 20 posto zaposlenih u ambasadi obolelo je od kovida 19; veliku većinu čini lokalno osoblje, što je pokazatelj neefikasne kontrole bolesti na Kosovu”, navodi Tusi detalje iz telegrama.

Takođe je rekla da su Amerikanci zaposleni u ambasadi i pre pandemije imali problema sa zagađenjem vazduha, nedostatkom zelenih površina, malim šansama za aktivnosti na otvorenom i lošom infrastrukturom u Prištini.

U telegramu se, prema njenim rečima, spominju i psi lutalice, koji “mogu biti agresivni kad su gladni”.

Iz tog i drugih razloga, “osoblje ambasade često je ostalo zatvoreno tokom krize sa kovidom 19”.

Objavu novinarke Politika preneli su i svi prištinski mediji.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još