• Početna>
  • Vesti>

“Borba” duga 99 godina – moćno glasilo kulturne Srbije

List “Borba” će sutra obeležiti 99 godina od kako je iz štampe izašao prvi broj ovog medija, čiji je trag u srpskom žurnalizmu veoma dubok i važan.

Prvi broj “Borbe” izašao je 19. februara 1922. godine, u Zagrebu, a pokrenula ga je Komunistička partija Jugoslavije. Tokom istorije duge gotovo ceo vek, list je u više navrata zabranjivan i gašen, ali ne i uništen. Danas, nakon dugih i često mučnih 99 godina, “Borba” ne prestaje, kako kaže i njihov slogan. I sada, to je ugledni list tematski posvećen kulturi, umetnosti, tradiciji, turizmu i svim onim divnim, neprolaznim vrednostima za koje se vredi boriti. A “Borba” i sama po sebi jeste važan segment i kulturne i novinarske tradicije našeg podneblja. Ako neko i sumnja u njen dignitet, dovoljno je podsetiti da su u “Borbi” o borbama svake vrste, i one narodne i one teže – individualne, pisali Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Slobadan Selenić, Dobrica Ćosić i mnogi drugi.

“Velika su to imena, a mi smo sada napravili novu ekipu, koja je kako volim da kažem, spoj mladosti i iskustva” kaže u intervjuu za Radio Kosovska Mitrovica direktor ove medijske kuće Andrija Jorgić.

Kako Jorgić ističe, u redakciji”Borbe” trenutno preovlađuju neafirmisani novinari, studenti i mladi ljudi kojima tek predstoji da radom i trudom učine svoja imena velikim, poput njihovih prethodnika.

“Borba” je list u potpunosti posvećen kulturi i srodnim temama, moćno glasilo one Srbije koja svoje borbe bije čisto, kulturno i apsolutno nepolitičkim oružjem. Kosovo i Metohija, kao područje gde se nijedna tema ne može olako politički obezbojiti, postaje pravi izazov za jednog “kulturnog” novinara. Izazov, ali i nezaobilazna i vrlo muskatna tema.

“Matica je uz vas, i u to nemojte niko da simnja. Mi volimo da pokažemo to i na delu… Imamo jednu specifičnu akciju, a to je da devojke iz KUD “Šumadija 05” obučene u narodne nošnje, dele primerke “Borbe” građanima. Mi sa njima razgovaramo i voleli bismo da tu akciju sprovedemo i kod vas” priča Jorgić.

U eri digitalnih medija, štampa nema kud, nego da umesto da se preda, situaciju preokrene u svoju korist. Tako će i “Borba” kako je u intervjuu za Radio Kosovska Mitrovica otkrio Jorgić, već sutra pokrenuti svoj portal i na taj način postati dostupna i mlađim čitaocima. Jer “Borba” ne sme prestati.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još