• Početna>
  • Vesti>

Simić: Srpskoj listi 95 odsto, svi ostali zajedno ni 1.500 glasova Srba

Od ukupnog broja srpskih glasova na celoj teritoriji Kosova i Metohije, prema preliminarnim rezultatima, Srpska lista osvojila je 95 odsto, izjavio je danas potpredsednik te stranke Slavko Simić.

“Odneli smo veliku i ubedljivu pobedu juče na izborima. Naš narod je shvatio da je to veliki politički događaj za nas. Uzeli smo svih 10 poslaničkih mandata u prištinskom parlamentu. Pokazali smo snagu, da smo odlučno uz državu Srbiju, da smo jedinstveno uz Srpsku listu”, rekao je Simić za Tanjug.

Osvajanjem 95 odsto glasova, Srpskoj listi pripalo je svih 10 mandata, koji su zagarantovani srpskoj zajednici.

“Sve ostale minirone političke partije koje su se kandidovale mimo Srpske liste, to su bili Rada Trajković, Nenad Rašić i Slobodan Petković, nisu osvojili gotovo ni 1.500 glasova. Rada Trajkoviće je na celoj teritoriji KiM osvojila 450 glasova, Rašić otprilike toliko”, rekao je Simić.

On je dodao da je srpski narod pokazao snagu i da je zaista odlučan da sledi državnu i nacionalnu politiku, jedinstvenu, koju predvodi Srpska lista, uz pomoć i podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Uprkos brojnim opstrukcijama i provokacijama u odnosu prema srpskom narodu i državi Srbiji, uprkos brisanju naših građana sa biračkih spiskova, pa i uprkos vremenskim uslovima, naš narod je pokazao da želi da podrži svoju zemlju u teškim okolnostima u globalnom, političkom i zdravstvenom smislu”, rekao je Simić.

On je istakao da je ovo važan trenutak za sve, a građani su shvatili da se izbori održavaju u važnom momentu kada se odlučuje o njihovoj sudbini.

“Nakon formiranja prištinske vlade odlučivaće se o statusu KiM. Imaćemo puno izazova, a narod je pokazao odlučnost da masovno i odlučno izađe na izbore”, rekao je Simić.

Upitan da li će nova vlada u Prištini moći bez podrške Srpske liste, Simić je rekao da je evidentno da će SL biti nezaobilazan politički činilac i da svako mora da razgovara sa njom.

“Svako ko bude spreman da poštuje srpski narod, njegove interese na KiM i opstanak, sa svakim ćemo razgovarati. Još uvek je rano, čekamo konačne rezultate, i naravno da nas neko pozove da razgovaramo”, istakao je Simić.

Po pitanju budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, posle pobede Aljbina Kurtija, koji ne krije da mu to nije među prioritetima, on je rekao da je za Srbe veoma važno da se dijalog što pre nastavi i vodi na ravnopravnom nivou.

“Ono što Kurti sada poručuje za nas naravno nije ni važno, veoma je bitno da EU i međunarodna zajednica shvate da se dijalog mora što pre nastaviti kako bi se rešavali problemi i Albanaca i Srba na KiM, kako bi se rešila mnoga pitanja važna za srpski narod i državu Srbiju”, zaključio je Simić.

Izvor: Tanjug

Foto: kosovskomitrovacki.okrug.gov.rs

Comments

Pročitaj još