EU očekuje transparentan izborni proces na Kosovu

Evropska unija očekuje da će izbori 14. februara na Kosovu biti organizovani na transparentan način na celoj teritoriji Kosova, prenosi Reporteri.

“Dinamična opozicija i izborna trka deo su pluralističke demokratije”, rekao je portparol Evropske komisije.

Evropska komisija je u svom izveštaju o napretku usvojenom prošle godine zaključila da su izbori na Kosovu generalno sprovedeni pravilno uz konstruktivnu konkurenciju, osim u delovima Kosova u kojima su se kandidovali pripadnici kosovskih Srba.

Upitana šta je Evropska unija učinila kako bi se osiguralo da se problemi iz prošlosti ne ponove u srpskim delovima Kosova, EK je navela da “EU redovno raspravlja o svim relevantnim pitanjim i podvlači potrebu za sprovođenjem preporuka posmatračke misije EU”.

“Neophodno je da svi glasači mogu da ostvare svoje pravo na slobodan glas, bez političkog pritiska. Svi učesnici, institucije ili političke stranke, odgovorni su za to”, rekao je portparol Evropske komisije.

EU je najavila da će predstavnik Evropske unije, zajedno sa ostalim međunarodnim akterima, biti prisutan na dan izbora na brojnim biračkim mestima na Kosovu kako bi nadgledao izborni proces.

Izvor: Kosovo online / Reporteri

Comments

Pročitaj još