• Početna>
  • Vesti>

Dimitrijević: Manje biračkih mesta i glasača u Kosovskoj Mitrovici; izbore posmatra “Demokratija na delu” i daleko manje stranih posmatrača

Pripreme za predstojeće vanredne parlamentarne izbore na Kosovu privode se kraju, a u ponoć počinje predizborna tišina, koja će trajati  do  zatvaranje biračkih mesta, u nedelju 14. februara, u 19h.

Centralna izborna komisija je iz biračkih spiskova uklonila imena više od 145.000 birača. Od toga, 16.000 njih je iz četiri opštine na severu Kosova, tako da se sada, u biračkim spiskovima nalaze imena  37.500 glasača, za razliku od prethodne dve godine kada je taj broj bio nešto iznad 53.500 birača.

Predsednik opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici Slobodan Dimitrijević izjavio je za  Radio Kosovska Mitrovica da će ove godine broj biračkih centara ostati isti kao i na prethodnim izborima – njih sedam, ali će biračkih mesta u Kosovskoj Mitrovici biti manje, pa će u dva glavna biračka centra – u OŠ “Sveti Sava” i u STŠ “Mihajlo Petrović Alas” biti 23 umesto 27 biračkih mesta, kako je bilo dosad.

“To su mesta u kojima uglavnom glasa srpsko stanovništvo, čak 99% glasača. Obrazloženje koje je dala Centralna izborna komisija je da se broj biračkih mesta smanjuje jer je smanjen i broj glasača u tim biračkim centrima” kaže Dimitrijević i pojašnjava da su iz biračkih spiskova uklonjeni oni glasači koji su dosad glasali sa UNMIK ličnom kartom.

“To su birači koji ne poseduju kosovsku ličnu kartu i njima je oduzeto pravo glasa” dodaje Dimitrijević.

On napominje da nema informaciju da su iz biračkih spiskova uklonjeni preminuli, jer to nije nadležnost CIK, već Centra za civilnu registraciju. Zakonski, nekog možete skinuti iz biračkog spiska jedino ukoliko se dostavi izvod iz knjige umrlih, jer je to jedini dokaz da je lice preminulo, a to, kako objašnjava Dimitrijević,  CIK ne radi.

Kada je reč o tome ko će posmatrati i nadgledati regularnost sprovođenja izbornog procesa, Dimitrijević kaže da će prema informacijama koje on ima, od domaćih posmatrača na terenu biti  NVO “Demokratija na delu”, a da će stranih posmatrača biti značajno manje nego prethodnih godina.

“Što se tiče međunarodnih posmatrača, mislim da će ih biti znatno manje zbog kovida. Učestvovaće oni na neki način – i EU i posmatrači koji su tu ispred ambasada, ali sve to u jako malom broju. Ni OSCE misija neće biti prisutna u ovom izbornom procesu u onoj meri u kojoj je bila ranije. Moguće je da će samo obići biračke centre” kaže Dimitrijević.

Kako je za Kosovo Online potvrđeno u OIK Zvečan, i tamo je došlo do smanjeja broja biračkih mesta sa 13 na 12. I birača je manje za 2400 i pravo glasa na ovim izborima imaće  6.829 ljudi.

U nedelju, 14. februara biračka mesta na Kosovu će biti otvorena u 7h a građani će svoje glasačko pravo moći da ostavre do 19h.

Poštovanje epidemioloških mera je obavezno i ono podrazumeva višestruku dezinfekciju i nošenje higijenske maske bez koje biračima neće biti dozvoljen ulazak u biračke centre.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica, arhiva

Comments

Pročitaj još