Presuda Zoranu Đokiću danas u sudu u Prištini

Sudsko veće Specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini objaviće danas presudu u slučaju Zorana Đokića iz Peći kojeg tužilaštvo ovog suda tereti za ratni zločin.

Kako je za Kosovo Onlajn rekao njegov branilac, advokat Ljubomir Pantović, presuda će biti saopštena u 13.30 časova.

Pantović ističe da, ukoliko sudsko veće bude cenilo po dokazima koji su izneseni tokom sudskog procesa, jedina moguća presuda može biti da se Đokić oslobodi svih optužbi koje mu se stavljaju na teret.

Ipak, poučen ranijim iskustvom, ali i ponašanjem tužilaštva koje je, kako je rekao, tokom završne reči više puta pokušavalo da lažno prikaže činjenice i dokaza koji su izvedeni u toku postupka kako bi stvorili lažan utisak da je Zoran Đokić kriv, nije optimista da će presuda biti ispravna.

“Nisam u potpunosti siguran da će biti doneta pravična presuda, jer je tužilaštvo bilo izuzetno pristrasno, fabrikovali su i izmišljali dokaze protiv Zorana Đokića. Ukoliko sudsko veće korektno i fer ceni dokaze, Đokić će biti slobodan čovek. U suprotnom, ukoliko podlegnu atmosferi koja sada vlada na Kosovu gde mediji opširno i gotovo svakodnevno izveštavaju o srpskim zločinima i genocidu nad Albancima, onda nisam optimista“, rekao je Pantović.

Zoran Đokić, rodom iz Peći, uhapšen je 2. februara 2019. godine na prelazu Jarinje i od tada se nalazi u zatvoru visokog rizika nadomak Podujeva.

Njemu se na teret stavlja da je”u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći, gde su, prema navodima optužnice, nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili”.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još