Kancelarija za KiM: Presuda Đokiću flagrantan primer gaženja prava i pravde

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je presuda suda u Prištini kojom je Srbin Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora zbog navodnog kršenja običaja rata “najflagrantniji primer kako se na takozvanom Kosovu gaze pravo i pravda”.

“Doneta prvostepena presuda, koja je neutemeljena na dokazima i iskazima svedoka, jer ni jedan jedini očevidac nije prepoznao Đokića kao izvršioca dela, pokazuje pristrasnost i ostrašćenost sudskih instanci. Podsećamo da je Tužilaštvo u Prištini proširilo optužnicu pet dana pre izricanja presude Đokiću, što je procesno nedopustivo, jer u toku samog postupka nije nađen nijedan dokaz protiv optuženog”.

Iz Kancelarije kažu da se zbog toga drugačije ne može tumačiti ova “sramna presuda, nego kao suđenje nečijoj etničkoj pripadnosti, ispred prava i pravde”.

“Nakon odlaska međunarodnih sudija iz Euleksa suđenja za zločine tokom rata na KiM sude samo lokalne sudije Albanci, koji se ne usuđuju da donose oslobađajuće presude protiv Srba, uprkos svim dokazima. Ovom presudom je Đokiću uskraćeno pravo na pravično suđenje i advokat koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložiće žalbu na ovu prvostepenu presudu. Očekujemo da pravda bude zadovoljena i Đokić oslobođen”navodi se u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments