• Početna>
  • Vesti>

Ambasada SAD u Prištini: Rešenje za Kosovo da pronađu dve strane

Zvaničnici američke ambasade u Prištini izjavili su da će Vašington u dijalogu Beograda i Prištine podržati rešenje o kojem se dogovore dve strane, uz vođstvo EU, citirajući pritom predsednika Džo Bajdena da “sveobuhvatan sporazum treba da dovede do uzajamnog priznavanja”.

“Suština bilo kog sporazuma mora da dođe od samih strana. Spremni smo da slušamo i pomognemo na bilo koji način da pružimo podršku obema stranama i EU, kao pomagaču, u pronalaženju međusobno dogovorenog rešenja,” rekao je neimenovani predstavnik američke ambasade u Prištini portalu Gazeta ekspres.

Dodao je da SAD u potpunosti podržavaju dijalog i “sveobuhvatno rešenje koje će dovesti do uzajamnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve države i jačanje njihovih demokratskih institucija od suštinskog je značaja za napredak Kosova i Srbije”.

“Ovo će poboljšati bezbednost i prosperitet obe zemlje, unaprediti njihove težnje za članstvom u Evropskoj uniji i drugim multilateralnim institucijama i podržati trajni cilj pune, slobodne i mirne Evrope”, naveo je predstavnik ambasade.

Potvrdio je da će ako bude potrebno SAD razmotriti imenovanje specijalnog izaslanika za region, upitan da li će biti imenovan specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još