• Početna>
  • Vesti>

Stefanović sa komandantom Kfora: Održati saradnju na profesionalnom nivou

Ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se sa komandantom Kfora general-majorem Frankom Federićijem. Od Kfora se očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini, rekao je Stefanović.  

Ministar Stefanović se zahvalio komandantu Kfora na zaštiti srpskog stanovništva i svetinja na Kosovu i Metohiji, a obe strane su potvrdile svoju posvećenost da se saradnja između Vojske Srbije i Kfora održi na profesionalnom nivou, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je podsetio i da prema Rezoluciji SB UN 1244, Kfor predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji i da se od njega očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini.

Ministar odbrane je ukazao i da se odgovornost za bezbednost na prostoru Kosova i Metohije ne može preneti na druge subjekte i istakao da je transformacija takozvanih kosovskih snaga bezbednosti za Republiku Srbiju apsolutno neprihvatljiva, s obzirom da to predstavlja kršenje Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma.

Stefanović je tražio da Kfor održi neophodni nivo operativnih sposobnosti, dodajući da eventualna odluka o smanjivanju snaga treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma.

On je istakao i da je neophodno intenzivirati saradnju između Vojske Srbije i Kfora u borbi protiv terorizma, podsećajući da na KiM, po izveštajima međunarodnih organizacija, postoje ozbiljni problemi povratnika sa ratišta i radikalizacije, što svakako predstavlja pretnju po međunarodnu bezbednost.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još