• Početna>
  • Vesti>

Kosnet: Američki vojnici nisu poginuli radi velike Albanije ili velike Srbije

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet usprotivio se formiranju takozvane velike Albanije i rekao da “američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili veliku Albaniju ili veliku Srbiju”.

“Moj komentar o pridruživanju Albaniji je nepromenjen. Američki vojnici nisu se borili, a neki od njih nisu poginuli, da bi stvorili veliku Srbiju i veliku Albaniju na Balkanu. Želeo bih da skrenem pažnju na ustav koji poziva na multietničko društvo sa verskom slobodom za sve”, rekao je Filip Kosnet prištinskim medijima.

Kosnet je reagovao na izjavu Ramuša Haradinaja da će predložiti referendum za ujedinjenje “Kosova sa Albanijom ako do 2025. godine ne dođe do institucionalnog približavanja Kosova NATO-u i EU”.

Kosnet je naveo primer Sjedinjenih Država, kao multietničke zemlje, u kojoj se, kako kaže, i nakon skoro 250 godina i dalje bore za izgradnju društava u kojem postoji jednakost pred zakonom, jednake mogućnosti za sve, u kojima etničke grupe žive u harmoniji, čiji su očevi osnivači nazvali “savršenijom zajednicom”.

“Ne bih voleo da vidim kako ljudi na Kosovu odustaju od ovoga. Mislim da Kosovo ima koristi od toga što je multietničko, multireligijsko društvo i razgovori o velikoj Albaniji, razgovori o velikoj Srbiji na Balkanu bili bi predaja, bili bi neuspeh i mislim da ovo nije odgovor na probleme zemlje i regiona”, rekao je Kosnet.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još