• Početna>
  • Vesti>

Studentska poliklinika u Kosovskoj Mitrovici i u vreme pandemije nesmetano funkcioniše

Studentska poliklinika u Kosovskoj Mitrovici i u vreme pandemije virusa korona, nesmetano funkcioniše. Čak i u otežanim uslovima, kada je grad praktično bio zatvoren za kretanje, nije prestajala sa radom.

Studentska poliklinka radi uobičajeno – od 8 do 20 sati. Skraćeno je radila jedino u periodu vanrednog stanja 2020. godine.

„Kada je grad bio u lokdaunu, poliklinika je otežano funkcionisala, s tim da smo bili otvoreni u to vreme. Medicinsko osoblje je bilo prisutno, a lekari koji su bili u Mitrovici su dolazili na posao. Osim tog kratkog perioda, Studentska poliklinika je radila normalno u dve smene i nismo imali nikakvih smetnji. Pružali smo sve usluge, to je i danas slučaj“, kaže za Radio Kontakt Plus, internista i supspecijalista endokrinologije, prof. dr Aleksandar Jovanović.

Studentska poliklinika pruža usluge koje su formirane prema najvećim potrebama za studentsku populaciju. Između ostalog, usled novonastale situacije izazvane pandemijom, ovde se vrši i trijaža, pa slučajeve sumnjive na Kovid-19 upućuju na testiranje.

„Obraćaju nam se svi studenti koji imaju zdravstvene tegobe. Ovde im je primarno mesto gde se javljaju. Pružamo im pomoć na licu mesta, a ukoliko postoji potreba, onda ih upućujemo dalje u zdravstvene ustanove sekundarnog ili tercijarnog karaktera. Dakle, skoro da funkcionišemo kao i Dom zdravlja. Pregledamo ih, pružimo uslugu koju možemo, bez obzira da li se radi o dijagnostici ili laboratorijskim analizama – urina, krvne slike, biohemijske analize. Ukoliko mora da se uradi neka druga analiza, kao što je hormonalna, zatim određena usluga ultrazvuka, kao i rendgena koji ne radimo ovde, upućujemo ih u Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica, gde se oni dalje dijagnosticiraju i leče“, objašnjava prof. dr Jovanović.

Zbog usluga koje pruža, ovu poliklinku ne posećuju samo studenti, već i civili.

„Primamo i pacijente iz grada i sa šireg područja. Usluge pružamo svima kojima su potrebne“, kaže prof. dr Jovanović, dodajući da je za studente kompletan spektar usluga besplatan, dok civili plaćaju participaciju.

Zdravstvene potrebe studentske populacije definisale su i lekare koji su angažovani u ovoj poliklinici. Iako je u međuvremenu zbog loše finansijske situacije, broj lekara redukovan, u njoj ordiniraju eminentni profesori sa Medicinskog fakulteta. Pacijentima su dostupne internističke, endokrinološke, hematološke, gastroenerološke, ginekološke i pulmološke usluge. Funkcionišu oftalmološki i stomatološki kabineti.

„Radi se o profesorima koji istovremeno predaju i na fakultetu, tako da maltene studenti dobijaju vrhunsku zdravstvenu uslugu“, ističe.

Međutim, mišljenja je da postoji potreba za proširenjem sprektra usluga koje poliklinika pruža. Prema rečima prof. dr Jovanovića, najhitnija je nabavka aparata za laboratorijsku dijagnostiku.

„Dobro bi bilo da počne da radi kardiolog. Zatim da počnemo da radimo ergometrije – test opterećenja za dijagnostiku angine pektoris. Eventualno da se napravi mala, ne dnevna bolnica, ali interventna jedinica gde bi mogli pacijenti da primaju i hitnu terapiju u smislu nekih ampula ili infuzije, to bi i nama bilo lakše, ukoliko se jave takvi slučajevi. Naravno, analizatori i laboratorijska oprema… Trenutno nam se jedan aparat pokvario, pa imamo nekih poteškoća. Uvek je poželjno da nabavimo nove aparate tamo gde je moguće“, ističe prof. dr Jovanović, dodajući da su u međuvremenu konkurisali kod Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za nove aparate, kao i ergometrijeski test. 

„Ukoliko se taj projekat prihvati, to bi bilo rešenje“, naglašava.

Na početku, Studentska poliklinika je bila smeštena u Studentskom domu br. 3. Prelaskom u novu zgradu, od 2017. godine, uslovi za rad su mnogo bolji.

„Prostorije su adekvatnije, ima ih više i samim tim imali smo mogućnost da napredujemo u smislu toga da stomatologija sada ima mnogo bolje uslove za rad. Imali smo neke teškoće u opremanju oftalmološkog kabineta, ali je nabavka u toku i uskoro će početi da radi. Inače, internistička služba radi kao i ranije, prostorije su bolje, aparatura je dobra. Naravno, u medicini uvek postoji potreba za novom laboratorijskom opremom i novim aparatima. Nadam se da ćemo uspeti da s vremenom obnovimo ovo što već imamo, ali mogu da kažem da funkcionišemo dobro“, smatra prof. dr Jovanović.

Studentska poliklinika radi svakog dana, od 8 do 20 sati, uključujući i vikend. Pauza se pravi od 13 do 15 sati, jer se u to vreme dezinfikuju prostorije. 

Tokom raspusta, radno vreme je od 8 do 15 sati.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još