Đurić: Uveren sam da ćemo imati dobre odnose sa SAD

Beograd, 17. oktobra 2018. - Americcka predstavnica u UN Miki Hejli zatrazila je ispred administracije SAD od generalnog sekretara UN "izlaznu strategiju" i okoncanje mandata UNMIK-a, cemu se Srbija protivi, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djuric. On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da bi usvajanje ove inicijative predstavljalo "samar mirovnim naporima", ali i povratak politici pritisaka. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić izjavio je danas da je uveren da će i sa administracijom Džoa Bajdena Srbija imati dobre odnose i da je uveren da će se i sa njom nastaviti odlični odnosi na vrhu.

“Imajući u vidu dugogodišnje poznanstvo i međusobno poštovanje predsednika Vučića i predsednika Bajdena. Upravo ta činjenica predstavlja veliki resurs za našu zemlju. Lično sam prisustvovao njihovim ranijim sastancima i razgovorima koji su uvek proticali u odličnoj atmosferi, atmosferi međusobnog poštovanja i uvažavanja”, rekao je Đurić za B92.

Samim tim, ističe on, reč je o mnogo intenzivnijoj i dugotrajnijoj saradnji nego što je to bio slučaj sa bilo kojim prethodnim predsednikom SAD, čime je uspostavljen još jedan čvrst temelj za dalje unapređenje naših odnosa na svim nivoima”, rekao je Đurić.

Govoreći o tome koliko je kao nedavno izabrani amabasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama učinio, Đurić kaže da je na toj funkciji tek mesec dana, ali da sa svojim timom svakodnevno intenzivno radi na jačanju odnosa dve zemlje.

“Dani su mi ispunjeni sastancima, razgovorima i kontaktima ne samo sa zvaničnicima Stejt dipartmenta, Kongresa i Nacionalnog saveta za bezbednost, već i ljudima iz šireg političkog i ekonomskog spektra, javnog života, zatim civilnog društva, akademske i kulturne sfere, kao i sa srpskom zajednicom i udruženjima naše dijaspore”, rekao je on.

Dodaje da će se boriti za svaku priliku da intenzivira kontakte sa najvišim američkim zvaničnicima, kako bi se unapredio položaj Srbije u američkim krugovima moći, afirmisali nacionalni interesi uz poboljšanje sveukupnih odnosa i jačanja veza sa SAD, prvenstveno u domenima ekonomije, obrazovanja, nauke.

“Svakako ćemo se truditi da Srbiju predstavimo na jedan nov, drugačiji i jedinstven način”, rekao je Đurić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još