• Početna>
  • Vesti>

“Bez promena u politici SAD-a prema Kosovu i Srbiji”

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu i u Srbiji saglasni su da, s dolaskom Džozefa Bajdena na mesto predsednika Sjedinjenih Američkih Država, neće doći do bitnijih promena u politici koju Sjedinjene Države sprovode prema Kosovu i Srbiji.

Politički analitičar Nedžmedin Spahiju mišljenja je da će, dolaskom Bajdena na mesto predsednika Sjedinjenih Država, politika SAD-a prema Kosovu i Srbiji zadržati isti pravac.

“Spoljna politika Amerike se neće promeniti prema Kosovu i prma Srbiji, ostaće ista, ona će se odvijati u u sporijem ili bržem tempu što je stvar unutrašnjih prilika u Americi kao I u drugim zemljama gde Amerika ima interes, ali, strateški će ostati ista, dakle ona koja je bila i prošlih decenija, bez obzira na to što se promenio predsednik Amerike”.

Sa ovim stavom saglasan je i Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose. Prema njegovim rečima, Vašingtonski sporazum predstavlja veliki pomak u odnosima Kosova I Srbije, dodajući da veruje da se Bajdenova politika neće bitno izmeniti u odnosu na okvire Trampove politike.

“Može se reći da je jasno da će Bajden voditi jednu politiku koja se nastavlja na sadašnju politiku SAD, kada kažem sadašnju mislim na politiku od 90-ih godina, dakle od Dejtona pa do sa ovim blagim prekidom mada ne previse duboki kada je napravio Tramp. U suštini, Tramp, ako obratimo pažnju na Vašingtonski sporazum nije izašao iz svih okvira američke polirtike a to je da Kosovo i Srbij same ugovaraju svoje problem, čak je uskoralio u odnosu na EU”.

Janjić smatra da će Bajdenova politika prema Kosovu i Srbiji ipak dobiti novinu i drugačiju perspektivu, pri čemu će se više raditi na strateškom partnerstvu ovih zemalja.

„Amerika neće odustati od svog stava međusobnog priznanja Kosova i Srbije ali neće pritiskati Beograd da to prizna. To će ona probati da reši mimo Beograda, čak dozvoljavajući Beogradu da ako poštuje minimum a to je neometanje članstva u UN, međunarodnim institucijama, znači poštuje model dve Nemačke. To je, dakle, ta novina”.

Udruženje „Prijatelji Amerike“ su u čast inauguracije američkog predsednika Džozefa Bajdena organizovali događaj na kojem se predsednik ovog udruženja, Agim Redžepi, zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Sjedinjene Države pružaju Kosovu.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još