Održan sastanak Operativnog tima za imunizaciju

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na sastanku sa Operativnim timom za vakcinaciju da je vakcinacija od presudnog značaja za Srbiju i da bez vakcinacije nikad nećemo pobediti koronu.

Zahvalio je svim ljudima iz zdravstvenog sistema, penzionerima koji su bili najizloženiji udaru bolesti, ali i mladim ljudima kojima je život bio mnogo teži.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je cilj sistema da se što pre vakciniše što veći broj građana i da se u najkraćem mogućem rku postigne kolektivni imunitet.

Rekla je da je Srbija do ovog trenutka navavila više od milion vakcina, a da ima potpisan ugovor i da je platila, što avansno što prvu ratu za još više od šest miliona doza.

Apelovala je na građane Srbije da se prijave putem e-Uprave ili telefonski, jer je to najbrži način da se ljudi vakcinišu.  

Podseća da od danas kreće masovna vakcinacija i da je sistem proveren u prethodnih nekoliko dana i da on funkcioniše. 

“Mi ovo zaista radimo na sistematičan način, i posebno sam zadovoljna time što ovaj sistem nama daje osnovu da da dalje gradimo sistem e-zdravstva”, dodala je premijerka.  

Direktor Vladine Kancelarije za e-Upravu Mihajlo Jovanović rekao je da se sistem omogućava praćenje svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka davanja.

Ističe da u sistemu radi cela Srbija, ALIMS, centralni magacini, Batut, regionalni i lokalni magacini.

Još jedna komponeneta je sistem za praćenje imunizacije, svaki građanin se evidentira da bi se znalo kada je primio prvu vakcinu i kada prima drugu dozu.

Punktovi za masovnu imunizaciju u gradovima

Ana Brnabić je rekla da će se sa lokalnim samoupravama raditi da se naprave punktovi za masovnu vakcinaciju, koja danas počinje, po ugledu na punkt na Sajmu.

Dodala je i da će u svim lokalnim samoupravam biti napravljeni kontakt centri koji će pomoću centru u e-Upravi da odgovori na sva pitanja građana.

Vučić: Vakcinacijom menjamo budućnost

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je važno, u trenutku kada kreće masovna imunizacija, da svi građani razumeju od kolikog je to značaja za zemlju i da “mi time menjamo svoju budućnost”.

Kakav će biti tempo vakcinacije

Na pitanje o tempu vakcinacije, Vučić je rekao da bi bilo dobro sve što je 10.000 vakcinisanih na dnevnom nivou, a postoji i nadanje da može da bude i 30.000, za šta je rekao da bi bilo izvanredno.

Kaže da će to biti nemerljivo po pitanju zdravlja i života ljudi, ali i vraćanja Srbije u život i ekonomskog rasta.

Dodao je da će negde da se čeka, a negde ed a budu razne sale, ali kaže da se i mnogo bogatije i veće zemlje uhodavaju.

Premijerka Ana Brnabić je rekla: „Mi se ne plašimo da učimo”. Kaže da su prošle sred obaljeni razgovori sa ministarstvom zdravlja Izraela i da su oni objasnili kako kod njih rade punktovi.

“Učimo svaki dan kako bismo bili na usluzi građanima. Mnoge zemlje EU ne mogu da krenu u masovnu vakcinaciju jer nemaju informacione sisteme kakav mi imamo, da bi pratile svaku vakcinu i bočicu”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je Srbija sve vakcine platila i zahvalila je Kini.

Aleksandar Vučić je rekao da vakcina “sinofarm” ima najmanje neželjenih kontraindikacija na svetu i da će to verovatno biti jedina vakcina koju će moći čak i deca da prime. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još