Petković: Sudija Marinković istinu o Račku otrgla od zaborava i politizacije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa sudijom Danicom Marinković, koja je najzaslužnija za otkrivanje prave istine o slučaju Račak. Marinkovićeva je kao istražni sudija iz Prištine rukovodila celokupnom istragom u Račku, u zimu 1999. godine, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Zahvaljujući njenom svedočenju i opsežnim dokazima koje je prikupila, slučaj Račak je izuzet iz svih haških optužnica.

Petković je zahvalio Marinkovićevoj jer se bori da istina o ovom slučaju dođe do što većeg broja ljudi u svetu i istakao da će na tom putu koji nije lak, uvek moći da računa na njegovu i podršku države Srbije i Kancelarije za KiM.

Sudija Marinković je jedna hrabra i odvažna žena kojoj smo mi kao Republika Srbija i Kancelarija za KiM duboko zahvalni jer je istinu o Račku otrgla od zaborava i politizacije. Svoju funkciju sudije obavljala je profesionalno i časno, sledeći sve standarde i pravne tekovine struke. Ta otkrića zabeležila je i dokumentovala u knjizi “Sudija u ratu i miru”, čije je štampanje na srpskom i engleskom jeziku podržala Kancelarija. Danica Marinković će uvek moći da računa na našu podršku u svojoj borbi za istinu i nastojanju da ona dopre do što većeg broja ljudi, posebno na Zapadu – preneo je Petković.

Marinkovićeva je istakla da će nastaviti da insistira da se uvaži prava istina o Račku i da na tom putu neće ustuknuti, kao što nije ni 1999. godine, uprkos svim pretnjama i sabotažama sa kojima se susretala tokom svoje istrage, ali i u godinama koje su usledile, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments