• Početna>
  • Vesti>

Vjosa Osmani i Aljbin Kurti na zajedničkoj listi pokreta Samoopredeljenje

Vršilac dužnosti predsednice privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani biće kandidat za poslanika na listi pokreta Samopredeljenje, na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 14. februar.

Osmanijeva je sa vođom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem potpisala sporazum o saradnji i zajedničkom nastupu na izborima.

Prema potpisanom sporazumu, Osmani će biti kandidat Samoopredeljenja za budućeg predsednika a Kurti kandidat za premijera. 

Grupa okupljena oko Vjose Osmani imaće 10 mesta na toj listi.

Osmani je prošle godine isključena iz svih rukovodećih struktura Demokratskog saveza Kosova, zbog politike i stavova suprotnih toj partiji, a kojima je naginjala ka politici Aljbina Kurtija. 

Na prošlim izborima 6. oktobra 2019. godine, Vjosa Osmani je osvojila 163.000 glasova.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Kurti je rekao da sa Vjosom Osmani na jednoj listi imaju zajednički cilj – borbu protiv korupcije i vladavinu prava.

“Za zdravije društvo, sa zapošljavanjem i razvojem”, rekao je Kurti, tvrdeći da su “Kosovu potrebni novi premijer i predsednik”.

“Na ovim izborima koji su referendum, moramo to da učinimo legitimnim, naravno da nas čeka mnogo posla, ali i velika pobeda”, kazao je Kurti koji će biti na čelu liste pokreta Samoopredeljenje, pod uslovom da mu Izborna komisija odobri kandidaturu za poslanika, jer je odlukom Ustavnog suda zabranjen nastup svima koji su u poslednje tri godine osuđivani.

Među njima je i Aljbin Kurti, osuđen uslovno na tri godine za aktiviranje suzavca u sali parlamenta tokom održavanja redovnih sednica.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još