Nabujali Ibar odneo most

Nagli rast nivoa  reke Ibar, koji je od juče posle podne pogodio i opštinu Leposavić, već je načinio materijalne štete velikih razmera. Naime, pored izlivanja i plavljenja useva, u selu Gornji Krnjin, na 4 kilometra od Leposavića, bujica je u potpunosti srušila most, koji je ovo naselje povezivao sa Ibarskom magistralom, a potom sa Leškom i Leposavićem.

Meštani su se sa nevericom okupili na obali Ibra, svesni teške situacije u kojoj su se našli. Delimična sanacija mosta je izvršena 2016. godine, gde su, samo, zamenjeni noseći stubovi, koji, pokazalo se, nisu izdržali prvi snažniji nalet nabujalog Ibra. Krnjinci su do juče koristili nesugurni most, prelazeći svakodnevno, uključujući i veliki broj dece koja pohađaju školu u selu Dren, na desnoj strani Ibra.

Selo Gornji Krnjin broji više od 150 stanovnika i spada u red brojnijih u opštini Leposavić. Iščekujući pomoć od nadležnih institucija prinuđeni su da prelaze drugi most koji je udaljen više od 5 kilometra.

Inače u opštini Leposavić Ibar je na više lokacija izašao iz korita i poplavio mnogobrojne useve, ali i nekoliko ugostiteljskih objekata koji se nalaze na samoj obali. Isto tako raznovrsni otpad i balvani nošeni bujicom prete da oštete još nekoliko mostova, te su stoga nadležne službe opštine Leposavić neprestano na terenu. Dodatni problem predstavljaju i nabajule planinske reke kojih u opštini Leposavić ima više od trideset.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još