Mitropolit Porfirije: Pokušavamo da omogućimo ljudima da se smeste

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije dočekao je sinoć pomoć Grada Beograda koja je upućena Petrinji, a za Tanjug  kaže da je potrebno ljudima koji su u zemljotresu izgubili krov nad glavom obezbediti da se smeste i da prespavaju.

Navodi da je potrebno još montažnih kuća, jer je veliki broj ljudi u zemljotresu ostao bez domova. -Ima dosta starijih. Noći provode u automobilima i to ne samo oni kojima su domovi srušeni, nego i oni gde bi se možda i moglo prespavati, ali zbog straha od stalnih ponavljanja zemljotresa ne usuđuju se da provedu noć u domovima, rekao je mitropolit Porfirije.

Pomoć Grada Beograda se sastoji od 22 montažne kuće namenjene porodicama koje su nakon razornog zemljotresa ostale bez svojih domova i bez smeštaja u Glini i Petrinji, a mitropolit Porfirije je izrazio zahvalnost Srpske Pravoslavne Crkve Gradu Beogradu i drugim institucijama i pojedincima na pomoći. Kaže da je do sada ukupno dovezeno oko 40 kontejnera, da je ostalo još oko 20, a da u međuvremu stižu i druge donacije, kao što je donacija Pokrajine Vojvodine, ali i privatne donacije.

-Sad pokušavamo da ono što je najurgentnije obezbedimo i doprinesemo opštoj akciji države Hrvatske u ressavanju najosnovnijih potreba, rekao je mitropolit Porfirije. Očekuje da će Crkva isporučiti ukupno oko 100 kontejnera. Naveo je da će pored kontejnera, biti potrebno još pomoći za narod u zemljotresom pogođenom području.

-Biće potrebno, kada se budu gradili domovi, da i tu Crkva i druge srpske institucije priteknu u pomoć koliko je moguće. Očekujemo da će najveći teret zapravo podneti država, rekao je mitropolit Porfirije. On je rekao da je važno da predstavnici Crkve posete ljude u mestima pogođenim zemljotresom kako bi ih ohrabrili i kako bi im pokazali brigu i to da neće biti prepušteni sami sebi.

-Kao što pandemija, tako i zemljotres kao elementarna prirodna nepogoda ne zna ko je ko, ne bira i ne deli ljude po načinu na koji se mole Bogu, kojoj Crkvi pripadaju i kom narodu, sve se jedinstveno tretira. Tako se i mi u ovom trenutku trudimo da budemo otvoreni za sve kojima je pomoć potrebna”, poručio je mitroplit Porfirije. Dodao je da će im u ovom trenutku biti ipak veća briga pravoslavni vernici i pravoslavni Srbi, ali i da nikoga neće preskočiti u pružanju pomoći.

Opisujući situaciju u Petrinji i mestima pogođenim zemljotresom, mitropolit Porfirije kaže da sve deluje vrlo dramatično, kao biblijska kataklizma. -Dođete u ta sela i sve oko vas je porušseno. Ljudima su porušeni domovi, štale, ostali su neki bez ičega. Svi spavaju po automobilima ili u nečem improvizovanom, naveo je mitropolit Porfirije. Kaže i da je mnogo hramova koji su do temelja porušeni u zemljotresu. -Smatramo da u ovom trenutku treba da pomognemo ljudima, a kada se život vrati u normalne tokove gradićemo hramove, kaže mitropolit Porfirije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments