• Početna>
  • Vesti>

Hodžaj: Nema sporazuma bez rešavanja pitanja Albanaca iz doline

Prištinski političari nastavljaju da “dižu lestvicu” kada je reč o očekivanjima iz Srbije, pa tako danas v.d.predsednika Demokratske partije Kosova i kandidat te stranke za premijera, Enver Hodžaj, kaže da nema sporazuma Beograda i Prištine bez rešavanja pitanja Albanaca sa juga Srbije.

Hodžaj je na konferenciji za novinare rekao da će pokrenuti inicijativu da Albanci iz tzv.Preševske doline dobiju pasoše i lične karte tzv.Kosova, kao i da će DPK na svoju izbornu listu uvrstiti dva Albanca iz tzv. Preševske doline, prenosi prištinska Koha.

On je obećao i da će se nakon izbora zalagati za Zakon o podršci Albanaca iz Preševske doline, osnivanje Državne agencije za Preševsku dolinu, povećanje kvota za studente iz tog dela Srbije, stvaranje četiri nove “granične tačke” sa Preševskom dolinom i Stalni fond za povratak Albanaca sa juga Srbije koji su navodno proterani sa svojih ognjišta, prenosi Ekonomia online.

“Demokratska stranka kontinuirano sa zabrinutošću prati situaciju Albanaca u dolini, njihovu tešku ekonomsku situaciju, državnu diskriminaciju i emigracije Albanaca iz njihovih domova u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. DPK je uvek, konkretnim akcijama, stajao uz našu braću u dolini”, rekao je Hodžaj.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još