Nova 2021. dočekana u tišini u čitavoj Srbiji

Korona je zaustavila novogodišnja slavlja, ispraznila trgove, restorane i klubove, ali i ulepšala doček kod kuće, u krugu nabližih i najdražih, za koje mnogi od nas prethodnih godina nisu imali dovoljno vremena.

I Beograd je bio onakav na kakav nismo navikli. Bez tradicionalnog dočeka ispred Narodne skupštine i bez muzike koja bi odzvanjala iz restorana i kafića.

Ugostiteljski objekti su katance na vratima stavili već u 18 časova, a na ulicama u kojima se okupljao veliki broj ljudi, poput čuvene Skadarlije, sada su se mogle sresti samo patrole policije i Komunalne milicije.

Iako je u većem delu grada bilo pusto, bilo je i građana koji su odlučili da godinu isprate u šetnji Knez Mihailovom ulicom.

“Ovde čekamo. Sablasno je, stvarno je sablasno”, kaže jedan od prolaznika.

Svi žele isto, da epidemija prođe i da se vrate normalnom životu.

“Više zdravlja, manje stresa”, kažu.

Deca imaju drugačije želje pa i one da im omiljeni fudbalski klub bude uspešan.

“Želeo bih da Zvezda pobedi Milan kad budemo igrali u februaru”, kaže jedan dečak u šetnji sa roditeljima.

Beogradom su šetali i Leskovčani, ali i poneki stranac, iako nije bilo organizovanog dočeka. Da podsetimo, ulazak u zemlju je dozvoljen uz negativan pi-si-ar test.

“Ja sam iz Engleske. Došao sam ovamo za Novu godinu, mislio sam da će biti žurki, ali zbog koronavirusa nema ničega, što je šteta, ali uvek postoji sledeća godina. Doći ću ponovo”, poručuje jedan od malobrojnih koje smo sreli.

Poruka je ista, svima žele srećnu Novu godinu, mir, ljubav, sreću svima u svetu.

Taman kada je sve izgledalo kao da će Beograd u Novu godinu ući mirno i tiho, nakon što je sat otkucao ponoć, u Knez Mihailovoj ulici pojavila su se dva trubača i dobošar, a manji broj građana koji se tu našao nije mogao da odoli, pa se, uz kolo i poneki vatromet, na trenutak zaboravilo na pandemiju.

I bez organizovanog dočeka na Kraljevom trgu u centru, Zlatibor je u novogodišnjoj noći bio među najposećenijim turističkim destinacijama kod nas.

Sa gotovo 80 odsto popunjenih smeštajnih kapaciteta, kako se procenjuje, Novu godinu na Zlatiboru dočekalo je oko 20.000 turista.

Nesvakidašnja atmosfera Zlatibora u novogodišnjoj noći, bez uobičajenog koncerta i drugih sadržaja po kojima je prepoznatljiv centar planine.

Najveći broj gostiju Novu godinu dočekao je u hotelima, apartmanima, privatnom smeštaju ali i na Kraljevom trgu, bez slavlja, masovnog okupljanja i tradicionalnog votrometa u ponoć.

Ovaj, po svemu drugačiji ispraćaj stare i doček nove godine, obeležile su i pojačane inspekcijske kontrole poštovanja propisanih mera zaštite, ali i doček bez gužvi, na otvorenom, u novogodišnjem ambijentu Zlatibora i u najbližem, porodičnom okruženju.

Većina Čačana dočekala je novu godinu kod kuće. Komunalna milicija i Sanitarna inspekcija kontrolisale su poštovanje epidemijskih mera, a prekršaja tokom dočeka nije bilo.

U kafićima i hotelima nije bilo organizovanog dočeka, poštovano je radno vreme do 18 časova, a manji broj građana dočekao je ponoć na Gradskom trgu.

Iz kuća i stanova čitave večeri su odjekivali vatrometi, a tako je bilo i u ponoć. Novogodišnje želje Čačana su slične, a bilo je i onih koji su upravo u ponoć proslavili i rođendan.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još