• Početna>
  • Vesti>

Preminulo još 48 pacijenata, koronavirusom zaražene još 2.932 osobe

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 2.932 nova slučaja koronavirusa. Od posledica kovida 19 preminulo je 48 pacijenata. Testirano je 12. 897 osoba. Na respiratoru 271 pacijent.

U Srbiji nešto bolja epidemijska situacija, ali i dalje vanredna, poručuju epidemiolozi, uprkos tome što se smanjuje broj prijema u bolnice, a povećava broj otpusta.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorava na opasnost od okupljanja. Navodi za RTS da će verovatno biti blagog porasta broja zaraženih posle Nove godine, ali da će se pre toga dogoditi prividni pad tokom novogodišnjih praznika, slično kao što se dešava subotom i nedeljom. 

“Ako imate oko 100 ljudi, jedan je zarazan. Što je manji broj ljudi manja je mogućnost da bude zaraznih. To je taj rizik koji ne možete nikako izbeći, a prenos i tim uslovima je siguran. On može da se prenese na pet do šest ljudi, a u nekim posebnim okolnostima zatvorenog prostora uz masovnu muziku to može da se popne i na desetak”, ističe Kon.

Direktorka KBC “Bežanijska kosa” Marija Zdravković kaže za RTS da jekovid 19 najveća zdravstvena katastrofa u jednom dužem periodu istorije medicine. Ističe da je u toj zdravstvenoj ustanovi je do sada pregledano ambulantno preko 20.000 ljudi, a da je 4.000 uspešno hospitalno lečeno. 

Profesor dr Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije navodi za RTS da uprkos pandemiji koronavirusa intervencije kod kardiovaskularnih pacijenata ne mogu da čekaju i naglasio da su operacije pacijenata koji su zaraženi koronavirusom pod skafanderima dodatna opterećujuća okolnost, ali da drugog izbora nema.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još