• Početna>
  • Vesti>

Spirić: Godina za nama i pored pandemije uspešna; veliki planovi za 2021.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić sumirao je rezultate i postignute ciljeve u 2020. godini,
na godišnjoj konferenciji za medije . Govorio je i o planovima i prioritetima u 2021.godini.

“Na izmaku ove godine, sumiramo rezultate i postignute ciljeve u 2020. godini. Imajući u vidu pandemiju Kovida 19, ova godina je bila veoma teška i specifična, ali veoma aktivna u cilju zaštite zdravlja naših sugrađana. Dali smo svoj maksimum. Krizni štab je u ovoj godini u potpunosti bio jedinstven i sve odluke smo donosili jednoglasno. Posebnu zahvalnost dugujemo Zdravstvenom centru i naravno svim zdravstvenim radnicima koji svakodnevno daju svoj maksimum u borbi sa ovom pošasti” rekao je Spirić.

On dodaje da je u proteklih godinu dana realizovan veliki broj infrastrukturnih projekata i ističe da ih je još nekoliko u završnoj fazi.

“Kada govorimo o 2020. godini, veoma je važno da kažemo da je Kovid 19 zaustavio privatni sektor i ekonomiju u našem gradu, koja je sama po sebi, zbog specifičnosti situacije nerazvijena, ali nas nije usporila u realizaciji mnogobrojnih projekata koje smo zahvaljujući Vladi Republike Srbije, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kao i samoj Kancelariji za Kosovo i Metohiju uspeli da realizujemo. Većina projekata je završena, a ostali su u završnoj fazi” poručio je Spirić.

Sredstvima Vlade Republike Srbije izgrađeno je osam stambenih zgrada, a Grad Beograd je izdvojio sredstva za izgradnju još dve zgrade.

“Ono što mogu da podvučem, kada su u pitanju projekti, jeste izgradnja osam stambenih zgrada a pritom i dve koje finansira grad Beograd. Ključeve od stanova smo podelili ove godine a za drugu ćemo početkom sledeće, koji su podeljeni stanarima „Samačkog bloka“. Ono što je veoma važno je da će 94 stambene jedinice biti podeljene tokom naredne godine. Strpljenje u ovom momentu je mnogo bitno i prosto smo odlučni da ostajemo, stvaramo i živimo na ovim prostorima.” rekao je Spirić.

PCR laboratorija i most kod “Dudinog krša” veliki projekti u 2020.

Spirić dodaje da je izgradnja PCR laboratorije u Kosovskoj Mitrovici od velikog značaja za srpski narod.

“Ono što je takođe bitno za 2020. godinu jeste zahvaljujući brzoj reakciji predsednika Aleksandra Vučića jeste i PCR laboratorija. Predsednik nam je izašao u susret kada govorimo o pandemiji, u vrlo kratkom roku dobili smo PCR laboratoriju, koja služi ovdašnjem narodu i koja zasigurno olakšava posao svim zdravstvenim radnicima kao i Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica” rekao je Spirić.

Naglasio je da je u toku izgradnja mosta u blizini “Dudinog krša” koja je kako je rekao, bitna i značajna stvar za sam grad, a završetak radova se očekuje početkom sledeće godine. Dodaje da je izgradnja fudbalskog stadiona takođe u toku.

“U ovoj godini smo započeli i jedan bitan i važan projekat za omladinu i sportiste, a to jeste izgradnja fudbalskog kompleksa – stadiona. Realizacija tog projekta ide svojom predviđenom dinamikom i završetak očekujemo krajem 2021. godine” rekao je Spirić.

Značajna pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije

Spirić ističe da je značajna pomoć stigla i od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i od samog direktora Kancelarije Petra Petkovića i zahvalio se u ime grada na pomoći i sredstvima koja su izdvojena.

“U 2020. godini smo posetili veliki broj porodica i svakoj porodici smo ispunili obećanja i date reči. Pored pandemije koja je bila teška, možemo da kažemo da smo veliki deo projekata uspešno realizovali i ponosni smo na ceo tim, jer Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica još jednom pokazuje da je dostupan svim građanima i da su naša vrata uvek otvorena”r kaže i dodaje da je primljeno 7.246 stranaka u ovoj godini, sa kojima je obavljen razgovor, ” što pokazuje da smo spremni da saslušamo svaki problem” poručio je Spirić.

Brojni izazovi pred nama, ali i nove nade

“Mnogi izazovi su i dalje pred nama, kao i nova iskušenja i nove nade, a ta nada je da će korona biti iza nas. Za početak imaćemo izgradnju sedam i više stambenih zgrada, što je ohrabrenje za mlade bračne parove, tako da je vreme da se mladi uzimaju i stvaraju svoje porodice, jer upravo time pokazujemo i čvrstinu našeg postojanja ali i povezanost sa državom Srbijom” dodaje Spirić.

Spirić ističe da se u narednoj godini mora mnogo više raditi na polju kulture, jer je zbog specifičnosti situacije veliki broj kulturnih dešavanja nije bilo moguće izvesti.

“Odgovorna politika jeste ono čime ćemo se rukovoditi i ubuduće. Sva socijalna davanja u saradnji sa Međuopštinskim centrom u Kosovskoj Mitrovici i dalje će biti redovna i tako ćemo nastaviti sa pružanjem usluga. Naš zajednički cilj jeste stvaranje bolje klime i boljih uslova za život na prostoru našeg grada, jer smo veliki broj mladih ljudi angažovali u okviru lokalnog akcionog plana i to je potvrda da svi zajedno možemo da budemo zajedno uključeni. Strpljenje u ovom momentu je veoma važno i siguran sam da mnoge provokacije koje dolaze od strane Prištine, ne smeju da nas ometaju na bilo koji način. Moramo da držimo čvrstinu i jedinstvo koje je preko potrebno svima nama” navodi Spirić.

Uloga novinara u 2020.velika ; istinito, objektivno i blagovremeno izveštavanje

Veoma važnu ulogu pored zdravstvenih radnika, imali su novinari i medijske kuće koje funkcionišu na prostoru severa Kosova, koji su istinito, blagovremeno i objektivno pomogli građanstvu da sazna i upozna se sa ovom pošasti. Dali su doprinos žrtvujući svoje zdravlje, da dođu do svake lokacije, i ja vam se u ime opštine i građana Kosovske Mitrovice zahvaljujem jer ovo što se ovde desilo otišlo je u svet, rekao je Spirić.

“Ne samo kada govorimo o pandemiji već i o svemu onome što ste dosad radili i mislim da zaslužujete posebnu pažnju i poštovanje za sve ono što ste istakli” istakao je.

Predsednik Privremenog organa podelio je i novinarima lokalnih redakcija novogodišnje poklone, i zahvalio se na saradnji tokom 2020. godine.

U Novoj 2021. građanima želim dobro zdravlje, mudrost i da budemo prijatelji jedni drugima

U Novoj 2021. godini građanima Kosovske Mitrovice poželeo je dobro zdravlje, mudrost i odvažnu politiku koja će “nas izvući iz ovih stvari, da svi trajemo i da svaki čovek živi bolje, bez obzira na nacionalnu pripadnost, jer pored zdravlja jeste i stvaranje boljih uslova, što možemo zajedno ako radimo za građane, gde god da oni žive”.

Istakao je da je veoma važno “da ne zaboravimo da u nevolji budemo prijatelji, da pomažemo jedni drugima”. Naša jedina politika u ovom trenutku je čuvanje zdravlja svih građana. Puno uspeha svim građanima i naravno zdravlja, poručio je predsednik privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica.

Prioriteti su nastavak borbe sa Kovidom 19, a obogatićemo i vozni park u Zdravstvenom centru Kosovska Mitrovica nabavkom tri sanitetska vozila, koje je obezbedila Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja je još jednom pokazala da je veoma bitno brinuti o ovdašnjem stanovništvu, naveo je Spirić.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još