Đurić: Odnosi sa SAD od sudbinskog značaja sa Srbiju

Odnos sa SAD je od sudbinskog značaja za Srbiju i naš narod, izjavio je novi ambasador u Vašingtonu Marko Đurić i istakao da će se Srbija u novoj godini i pred novom američkom administracijom boriti i za novu šansu za produbljivanje i poboljšanje sveukupnih odnosa sa SAD.

Đurić je u izjavi za Tanjug iz Vašingtona rekao da je odnos sa SAD od sudbinkog značaja za narod i zemlju, jer od njega zavisi, i on se prožima sa svim prioritetima naše državne i nacionalne politike.

Kako je rekao, od tog odnosa zavisi u velikoj meri i uspeh srpske ekonomije, prožima se i s pitanjem Kosova i Metohije, položajem srpskog naroda u BiH i celom regionu.

“Zato moramo marljivo i predano ovde da se borimo, svakodnevno, da stvorimo naše, srpske lobiste, da imamo naše podržavaoce i u medijima, i u ”tink tenkovima” i na svim drugim mestima, da razumemo koliko je važno da dobro poznajemo politički sistem SAD, da naša dijaspora bude dobro uvezana, da složno ovde stvaramo novu sliku Srbije”, rekao je Đurić.

Ambasador je naveo da su prethodnih godina uloženi ozbiljni napori u izgradnji dobrih personalnih odnosa s nekima od ključnih političkih ličnosti u SAD.

Prema njegovim rečima, i predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i nekolicina drugih zvaničnika izgradili dobre lične odnose s kongresmenima, ali i sa izbranim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, stvorivši tako preduslove da Srbija u Americi može da se predstavi kao priča o uspehu, što ona, istakao, i jeste.

“Srbija je danas priča o uspehu, zemlja koja ima ubedljivo najveći privredni rast i, uprkos epidemiji koronavirusa, uspela da privuče najveći broj direktnih stranih investicija”, rekao je Đurić.

Istakao je da je želja da SAD budu deo ciklusa ulaganja u Srbiju, što je šansa i za američku i za srpsku privredu.

Značajan jubilej – 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD 

Đurić je istakao da se sledeće godine obeležava značajan jubilej, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

“Svakome do koga možemo da dođemo, prići ćemo, sa iskrenom željom da Srbija i SAD, u interesu obe strane, budu bliže, na osnivama koje podrazumevaju odnos međusobnog uvažavanja i poštovanja, uvažavajući činjenicu da se po nekim pitanjima razlikujemo, ali sa željom da budućnost bude drugačija i bolja”, rekao je Đurić.

Primetio je da prošlost ne možemo da promenimo niti da nju da utičemo, ali na budućnost možemo.

“Srbija je samostalna i dostojanstvena zemlja i kao takva želi da gradi svoje odnose”, naglasio je ambasador Srbije u SAD.

Kada je reč o haubici “Nora”, proizvodu srpske vojne industrije, koja će početkom sledeće godine biti upućena na probno gađanje u SAD, nakon čega bi mogla da postane deo naoružanja američke vojske, Đurić je rekao da da je to velika čast za srpsku odbrambenu industriju.

“Uspeh naše “Nore” dobacuje čak dovde. Očekujem da nakon testiranja bude ozbiljno razmotrena njena upotrba za potrebe ovdašnjih oružanih snaga. To je velika čast za našu odbrambenu industriju i poruka i drugim oružanim snagama na svetu, da mogu da razmatraju nabavku srpske vojne opreme”, rekao je Đurić.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments