• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Povratak Kurtija na vlast može da dovede do radikalizacije i novih tenzija

Vanredni izbori na Kosovu i odluka Ustavnog suda na osnovu koje je pala vlada Avdulaha Hotija, ukazuju na mogućnost povratka Samoopredeljenja na vlast, što može da dovede do radikalizacije i stvaranja novih tenzija, rekao je za Kosovo Onlajn bivši diplomata Zoran Milivojević.

“Ukoliko bi Samoopredeljenje pobedilo na izborima, onda je potpuno jasno da možemo računati na radikalniju poziciju, maksimalističke stavove Prištine i većinsku podršku u albanskoj sredini koja može da dovede do novih tenzija i radikalizacije celog procesa“, rekao je Milivojević.

On je naglasio da je vrlo važno da Srpska lista na izborima nastupi ponovo jedinstveno i da ostvari rezultat koji je ostvarila i na prethodnim.

“Uspeh Srpske liste će biti veoma važan u kasnijem političkom raspletu, vezano i za dijalog, ali i sudbinu srpskog naroda i sudbinu Kosova i Metohije“, istakao je Milivojević.

Nakon izbora, on očekuje aktivniji odnos Brisela i Berlina prema kosovskom pitanju.

“Ukoliko bi pobedilo Samoopredeljenje može se očekivati viši stepen saradnje i veći pritisak na Srbiju. Treba računati da će nova administracija u SAD u punoj meri sarađivati sa EU i njoj će praktično prepustiti operativni deo rešavanja kosovskog pitanja“, smatra on.

Interesantno je, kako kaže, da je do ove odluke došlo u trenutku kada je završen izborni proces u SAD,“ kada imamo novu administraciju i praktično će izbori koincidirati sa inauguracijom nove administracije u Vašingtonu“.

Mogući dolazak Samoopredeljenja na vlast na političku scenu Kosova dovešće i nova lica, imajući u vidu da se pojedini lideri stranaka koje su trenutno na vlasti, nalaze u zatvoru u Hagu.

“Dolazak Samoopredeljenja je i pobeda struktura u Evropi koje su podržavale tu stranku. Znamo kako se ponašala Nemačka i neke evropske države. To znači i vraćanje na radikalan pristup koga je obeležio Aljbin Kurti i njegova politička filozofija i njegov stav za rešenje kosvoskog pitanja, ali i za budućnost ne samo dijaloga nego i budućnost kosovskog društva i kosovske političke scene“, rekao je on.

Trebalo bi računati na to da će Kurti biti pojačan dolaskom Vjose Osmani, navodi on i ukazuju, da će ona ovu priliku definitivno iskoristiti da priđe Samoopredeljenju.

“Čini mi se da je i ovoga puta strani faktor odigrao ključnu ulogu kako bi došlo do političkih promena u Prištini. Namera je da se dođe do novih struktura koje su manje opterećene sa OVK, koje su manje operećene prošlošću, koje daju bolju perspektivu da se brani stav i pozicija o nezavisnom Kosovu i da se enegičnije nastupa sa pokušajem da se kosvska nezavisnost potvrdi sa novom političkom garniturom“, rekao je Milivojević.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još