Hoti: Uskoro nove antikovid mere

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da će uskoro biti preduzete dodatne mere u borbu protiv koronavirusa, jer, kako je rekao, ako se sagleda trenutna situacija sa brojem novozaraženih u Evropi koji je u stalnom porastu, može se očekivati porast broja novih slučajeva kovid-19 i na Kosovu.

“Sada, uoči praznika, suočeni smo sa rizikom širenja zaraze zbog velikih kretanja građana. Svi vidimo rastući trend u EU i regionu, gde su neke zemlje potpuno zatvorene. To znači da će se za nekoliko nedelja slično desiti i na Kosovu, pa ću na predlog NIJZK i uz konsultacije sa ministrom zdravlja, uskoro predložiti dodatne mere”, napisao je Hoti na Fejsbuku.

Kako je dodao,mere će biti preduzete u konsultacijama i sa opštinama, poslovnim udruženjima, kao i partnerima i međunarodnim organizacijama koje pomažu Kosovu u upravljanju situacijom.

“Od letnjih meseci sprovodimo nedeljne konsultacije sa relevantnim međunarodnim partnerima i organizacijama, gde svakog petka procenjujemo situaciju i od njih dobijamo preporuke“, napisao je Hoti.

Hoti  je zatražio i da se odmah preduzmu neke od mera, pre donošenja zvanične odluke.

“Sve javne institucije da zabrane bilo koju organizaciju proslava krajem godine koje se obično organizuje za zaposlene, a Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo unutrašnjih poslova pripremiće uredbu za ovo pitanje”, napisao je Hoti.

Pored toga, Ministarstvo prosvete i nauke, u koordinaciji sa opštinama, treba odmah da naredi svim školama da zaustave bilo kakvu  ekskurziju učenika ili nastavnika.

“Ministarstvo kulture, omladine i sporta odgovorno je za sport i kulturne događaje, koji se mogu odvijati samo u skladu sa uputstvima datim u uputstvu za zaštitu od kovida -19. U okviru ministarstva će funkcionisati komisija koja će odobravati takve događaje”, dodao je Hoti.

Precizirao je i da Ministarstvo trgovine i industrije, zajedno sa nadležnim inspekcijama, mora da vrši konstantnu inspekciju sprovođenja mera uz policijsku podršku.

“Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore preko naših ambasada da informiše sunarodnike o merama na snazi na Kosovu, kao i zahtevima dotičnih zemalja kada se sunarodnici vrate u mesta u kojima rade i žive”, dodao je Hoti.

Kako je zaključio, Ministarstvo zdravlja treba da održi redovnu konferenciju za štampu kako bi informisalo građane o situaciji i merama koje treba poštovati, posebno novim merama koje će biti preduzete do kraja godine.

Inače, na Kosovu su trenutno na snazi  mere koje su opštine podelile na zone, u zavisnosti od broja novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

Opštinem u kojima je u poslednjih sedam dana registrovano više od 150 slučajeva na 100 hiljada stanovnika, nalaze se u crvenoj zoni, i trenutno je 11 takvih opština.

U žutoj su one (11) koje imaju od 71 do 150 slučajeva na 100 hiljada stanovnika , a u zelenoj (16) koje imaju manje od 70 slučajeva u roku od nedelju dana.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još